Pihan suunnittelu ja rakennusluvat

Oma piha on monille yksi tärkeimmistä syistä asua omakotitalossa. Omalla pihalla voi toteuttaa lähes rajattomasti itseään, kunhan ei aiheuta häiriötä muille, ja toteuttaa piharakennelmat lupien puitteissa.

Pienellä etukäteissuunnittelulla säästät aikaa ja rahaa sekä varmistat, ettei tule tehtyä kalliita ja hankalasti korjattavia virheitä. Kokosimme tärkeimmät stepit toimivan terassipainotteisen pihan suunnitteluun: 

Aivan aluksi on hyvä kirkastaa omat ajatukset pihan käytöstä. Vastaamilla seuraaviin kysymyksiin saat hyvät raamit suunnittelun pohjaksi.

  • Mitä pihalla halutaan tehdä ja kuka pihaa käyttää?
  • Kuinka paljon pihaan ollaan valmiita satsaamaan taloudellisesti?
  • Kuinka paljon olet valmis käyttämään aikaasi ja voimiasi pihan ylläpitoon?

Tartu kynään ja suunnittele suuret linjat. Hahmottele piha kokonaisuutena, josta löytyy tilat kaikelle sille, mitä sinne halutaan sijoittaa. Piirrä kuvaan jo olemassa olevat istutukset, puut, pensaat, kivet ja muut elementit, jotka pihalle tulevat jäämään. Merkitse näiden mitat.

  • Oleskelupaikka, grillipaikka
  • Palju, jacuzzi, uima-allas
  • Leikkipaikka, tramppa, riippukeinu
  • Kulkureitit (niin kävelijöille kuin kulkuvälineillekin)
  • Säilytyspaikat
  • Roska-astia, komposti, pyykin kuivaus, halkokatos, pihavarastot
  • Istutusalueet

Seuraavassa vaiheessa jalkaudutaan pihalle mallaamaan suunnitelmaa oikeassa ympäristössä. Käytä hyväksesi naruja, liitua ja lautoja. Tai piirrä muotoja hiekalla tai muulla maasta erottuvalla aineella. Tämä vaihe on tärkeä, jotta hahmotetaan todelliset pinta-alat. Ulkotilojen suunnittelussa iskee monesti ns. pinta-alasokeus, joka saattaa tulla kalliiksi.

Selvitä lupien tarve: Toimenpidelupa ja rakennuslupa

Perussäännön mukaan terassille tarvitaan rakennuslupa silloin, kun se katetaan tai sille laitetaan lasitusta. Tämä kannattaa huomioida, mikäli terassin kattaminen on ehkä tulevaisuudessa suunnitelmissa. Lupakäytännöt eroavat kuntien, ja eri alueiden välillä. Lupien tarpeellisuus kannattaa aina varmistaa kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta.

Kattamattoman ja kevyesti aidatun terassin tai pergolan, jolla ei ole kaupunkikuvallista merkitystä ja joka ei häiritse naapuria, saa yleensä rakentaa ilman erillistä lupaa, mikäli se sijoittuu asemakaavaan mukaisen rakennusalan sallimalle alueelle. Mikäli terassi laajenee sallitun rakennusalan ulkopuolelle, on lupa haettava ja myös naapureita kuultava asiassa. 

Muistathan, ettei liian lähelle naapurin rajaa voi rakentaa. Tämä saattaa muodostua haasteeksi pienillä tonteilla. Naapurin kanssa on myös yleisesti aina järkevää jutella omasta pihahankkeesta etukäteen.

Jos vanhalle omakotipihalle haluaa rakentaa uuden aidan, sitä varten on  haettava toimenpidelupaa. Monilla uudisalueilla on rakentamistapaohjeet, jotka määrittelevät tarkasti esimerkiksi sen, millaisia aitoja pihoille saa rakentaa.

Terassipihan suunnitteluopas

Suunnitteluoppaamme kertoo kuinka koti- tai mökkipihasta suunnitellaan viihtyisä ja kaunis kokonaisuus. Opas antaa vinkkejä terassin sopivaan mitoitukseen, toimintojen sijoitteluun sekä tarjoaa ideoita, miten terassia voi täydentää sopivilla lisärakenteilla.  

Terassipihan suunnitteluopas

Lataa ohje