Harmaa hurmaa terassilla

ke 6. huhtikuuta 2022 07.00.00


Harmaat terassilaudat valloittavat pihan pinnoissa

Terassipinnoissa erilaiset harmaat pinnat ja luonnolliset maanläheiset sävyt kiehtovat nyt pihanrakentajia. Viehätystä on helppo ymmärtää: Harmaa on rauhallinen tausta pihakalusteille, ruukkupuutarhalle ja kesän kirkkaille väreille. Yhdistettynä vaaleisiin tekstiileihin, maanläheiseen väriskaalaan ja ripaukseen mustia detaljeita, pihasta muodostuu tyylikäs ja hyvin aikaa kestävä kokonaisuus.

Harmaat terassit ovat arvokkaan vähäeleisiä ja sopivat tyylillisesti monenlaiseen ympäristöön. Kivitalon kyljessä harmaa terassipinta tasapainottaa, tuo lämpöä ja henkii modernia tunnelmaa. Kesäasunnolla harmaa terassilauta puolestaan maastouttaa terassin ja kulkuväylät kauniisti kallioiseen maisemaan.

Harmaa pinta voi olla moderni tai perinteinen, riippuen sävystä ja värin intensiivisyydestä. Harmaata haikaileville on tarjolla kolme eri ratkaisua:
1. Puun harmaannuttaminen auringossa
2. Valmiiksi harmaan terassilaudan hankkiminen
3. Vanhan terassipinnan öljyäminen harmaaksi sävytetyllä öljyllä

Luonnollisesti auringossa harmaantunut kestopuinen pinta on kasvattanut suosiotaan selvästi. Vielä jokunen vuosi sitten puun harmaantumista pidettiin epätoivottuna ilmiönä mutta nykyään osa terassinrakentajista haluaa harmaannuttaa uuden terassinsa mahdollisimman pikaisesti.

Auringon UV-valo ja sade harmaannuttavat kestopuuta. Harmaantumisen nopeus riippuu uv-säteilyn määrästä, sadealtistuksesta ja rakentamistavasta. Hyvä ilmankierto ja tuulettuvuus terassin ja terassilautojen ympärillä edistävät harmaantumista.

Varjossa ja suojassa sateelta olevat pinnat eivät juuri harmaannu. Katosten, pihakalusteiden ja puiden luomat varjot hidastavat nekin puupintojen harmaantumista. 

Ruskea ja vihreä kestopuu harmaantuvat kauniisti aurinkoisella eteläterassilla jo muutamassa vuodessa. Harmaantuvan siperian lehtikuusen voi siis korvata helposti kestopuulla. Kotimaisen lähituotteen käytössä muitakin hyötyjä: Kestopuun ilmastovaikutukset ovat tuontipuuta pienemmät. Lisäksi sen valmistaminen tuo työtä ja hyvinvointia Suomeen.

Kuvassa alkuperäiseltä väriltään vihreä, 190mm leveä kestopuulankku. Kuvan terassi on harmaantunut auringossa noin 2 vuotta.


Kestopuun harmaantumista voi halutessaan nopeuttaa piiteknologiaan perustuvilla puunsuoja-aineilla tai esimerkiksi käyttämällä rautavihtrilliä. Väritön puuöljy ei suojaa puuta harmaantumiselta. Se on siis hyvä valinta, jos kestopuuterassin halutaan antaa harmaantua luonnollisesti. Terassipintoja voi puolestaan suojata harmaantumiselta pintakäsittemällä ne uv-suojan sisältävällä sävytetyllä puuöljyllä. Terassi kannattaa joka tapauksessa öljytä, sillä ohjeiden mukaan tehty pintakäsittely suojaa puuta halkeilulta ja likaantumiselta.

Kestopuuta on saatavilla myös valmiiksi harmaana. Television lifestyle-ohjelmissa usein esiintyneet 145mm leveät harmaat terassilaudat ovat helppoutta rakastavan valinta. 33mm -paksussa harmaassa kestopuu-terassilaudassa on syvän arvokas sävy ja sen pinta on karhennettu luistamattomaksi (jälleenmyyjä Stark). 28mm paksu kestopuu Cello, kuvassa alla, on puolestaan kuumaöljykäsitelty terassilauta, joka on lähes huoltovapaa ja väriltään luonnollisen kaunis (jälleenmyyjä K-rauta).

Terassilauta kestopuu Cello harmaa


 

Kestopuun värivaihtoehdot

Terassien, aitojen ja kulkuväylien lisäksi harmaasta kestopuusta syntyvät terassia reunustavat kukkalaatikot ja kätevät säilytystilalla varustetut pihapenkit. "Harmailussa" on vain mielikuvitus rajana!

 

< Takaisin