Kestopuun huolto ja pintakäsittely

Kestopuu, eli painekyllästetty puu, harmaantuu ulkona auringon uv-säteilyn vaikutuksesta. Lisäksi puu altistuu säästä ja käytöstä johtuvalle mekaaniselle rasitukselle. Suojaamaton puupinta alkaa aikaa myöten nukkaantua ja tikkuuntua. Painekyllästetystä puusta rakennettuja pintoja kannattaa huoltaa, jotta pysyvät kauniina ja miellyttävinä koskettaa.

Terassin pesu ja puhdistus

Tärkein huoltotoimenpide on säännöllinen pintojen puhdistus. Reipas pintojen harjaus tai pyyhintä poistaa roskat, siitepölyn ja lian terassi- ja vaakapinnoilta. Mikäli puupinta on selvästi likainen, pesu vedellä tai miedolla pesuaineella saattaa olla tarpeen. Terassin pesu kannattaa tehdä vasta kevään siitepölykauden jälkeen.

Tummaksi pinttyneen terassin puhdistukseen voi kokeilla painepesuria. Tällöin tulisi käyttää pesuun tarkoitettua harjapäätä ja edetä varovasti, jottei kova paine tee vaurioita lautapintaan.

VINKKI Mikäli terassilaudan pinta on päässyt tikkuuntumaan, voit pyyhkäistä terassipinnan kevyesti hiekkapaperilla. Muistathan lakaista puupölyn pois ennen pintakäsittelyä.

Pintakäsittely suojaa puuta

Kestävyyden kannalta kestopuun pintakäsittely ei ole välttämätöntä, mutta käyttömukavuuden kannalta asialla on merkitystä. Pintakäsittely elävöittää kestopuun pintaa, vähentää halkeilua ja kosteuselämistä. Käsitelty pinta on myös helpompi pitää puhtaana, eikä lika pinty siihen helposti. 

Kestopuuta on mahdollista käyttää myös ilman pintakäsittelyä. Tällöin puu harmaantuu. Harmaantunutta pintaa on mahdollista suojata värittömällä puuöljyllä. Näin puu säilyttää kauniin luonnolisen värinsä.

Kestopuulle sopivat pintakäsittelyaineet

Kestopuulle sopivat ulkokäyttöön tarkoitetut puunsuojat, puuöljyt ja maalit. Pintakäsittely voidaan tehdä sävytetyllä tai värittömättä aineella. Sopiva aine kannattaa valita käyttökohteen mukaan. Terassin käsittelyyn sopivat esimerkiksi puuöljyt,  pergolatolppien käsittelyssä toimii sävytetty tai peittävä puunsuoja. Uusintakäsittelyt on suositeltavaa tehdä samalla aineella.

Sopivia pintakäsittelyaineita on runsaasti. Vaalean läpikuultavan sävyn valinnassa kannattaa huomioida, että kyllästetyn puun vihertävä sävy saattaa vaikuttaa lopputulokseen. 

VINKKI Annostele maltillisesti pintakäsittelyainetta. Kaksi ohutta kerrosta on parempi kun yksi paksu. Pyyhi ylimääräinen öljy pois pinnalta.

Käsiteltävän puun tulee olla kuivaa

Maalattavan puupinnan tulee olla puhdas ja kuiva. Kostealle puulle tehty pintakäsittely saattaa hilseillä pois tai lopputuloksesta saattaa tulla läikikäs. 

Vasta kyllästetty kestopuu on erittäin kosteaa. Pintakäsittely on suositeltavaa tehdä vasta kun vesi on haihtunut puusta, eli n. 2-3 kuukauden kuluttua rakentamisesta (kosteus alle 20%). Syksyllä rakennettu terassi kannattaa öljytä aikaisintaan seuraavana keväänä.

VINKKI Mikäli pintakäsittelyn tekoa halutaan nopeuttaa, on kestopuuta mahdollista tilata kuivattuna. Myymälästä voi vaihtoehtoisesti tiedustella, onko saatavilla edellisen vuoden varastoa. Pitkään varastoidut tuotteet ovat luultavimmin ehtineet jo kuivua eikä niiden käsittelyn kanssa tarvitse odotella.

Pintakäsittelyjä voidaan tehdä, kun lämpötila on ympäri vuorokauden yli 6 astetta. Seuraathan tarkasti maalivalmistajan ohjeita.

Näin onnistut pintakäsittelyssä 

Lue maalipurkin ohjeet ennen käsittelyä. Käsittele 2-3 lautaa kerrallaan, puunsyiden myötäisesti. Annostele pintakäsittelyainetta maltillisesti. Pyyhi ylimääräinen aine pois nukkaamattomalla rievulla.

Muistathan käsitellä myös laudan päät ja kaikki katkaisu- ja työstöpinnat. Laudan päät imevät vettä, pintakäsittely vähentää veden imeytymistä puuhun.

Katso video!

Kestopuu harmaantuu auringossa

Puun luonnollinen harmaantuminen on usein toivottava ilmiö. Kyllästetty puu harmaantuu kauniisti aurinkoisessa paikassa, jossa se altistuu myös sadevedelle. 

Puun voi halutessaan antaa harmaantua auringossa 1-3 vuotta. Puun puhtaanapidosta tulee huolehtia tänä aikana. Tämän jälkeen terassi kannattaa käsitellä esim. värittömällä puuöljyllä tai puunsuojalla. Terassipinnan harmaantumista voi myös halutessaan nopeuttaa  piiteknologiaan perustuvilla puunsuoja-aineilla.