Terassin huolto ja pintakäsittely

Kestopuu, eli painekyllästetty puu, harmaantuu ulkona auringonvalon vaikutuksesta kuten muutkin puumateriaalit. Lisäksi se altistuu säästä ja käytöstä johtuvalle mekaaniselle rasitukselle. Hoitamaton pinta alkaa aikaa myöten nukkaantua ja tikkuuntua.

Kestopuusta rakennettua terassia kannattaa huoltaa, jotta sen käyttömukavuus säilyy ja puupinta pysyy kauniina. Painekyllästetyn puun pintakäsittelystä on toki muutakin hyötyä: Se elävöittää kestopuun pintaa, vähentää halkeilua ja kosteuselämistä. Käsitelty pinta on myös helpompi pitää puhtaana, eikä lika pinty siihen helposti.

Maalattavan puu tulee olla kuivaa

Maalattavan terassipinnan tulee olla puhdas ja kuiva. Uusi kestopuu on erittäin kosteaa, joten pintakäsittely on suositeltavaa tehdä vasta kun vesi on haihtunut puusta, eli n. 2-3 kuukauden kuluttua rakentamisesta. Syksyllä rakennetun terassin öljyäminen kannattaa tehdä aikaisintaan seuraavana keväänä.

Kostealle puulle tehty pintakäsittely saattaa hilseillä pois tai lopputuloksesta saattaa tulla läikikäs.

Terassipinnalle sopivat puuöljyt

Kestopuusta tehdyn terassin tai laiturin pintakäsittelyyn sopivat sävytetyt ja sävyttämättömät puuöljyt sekä kuultavat puunsuojat. Ruskean kestopuun käsittelyyn kannattaa valita ruskeaksi sävytetty puuöljy, mikäli terassilaudan alkuperäistä väriä halutaan ylläpitää.

Peittävät maalit eivät säily pitkään hyvänä runsaalle kosteudelle ja kulutukselle altistuvissa vaakapinnoissa.  Peittävämpää maalipintaa voidaan käyttää mm. aitatolpissa, näkösuoja-aidoissa, rimoituksissa, pergolarakenteissa ja kaidepuissa. Tällöin on syytä huolehtia, että puu on riittävän kuivaa (kosteus alle 18%). 

Sopivia pintakäsittelyaineita ja tuotemerkkejä on runsaasti. Vaalean läpikuultavan sävyn valinnassa kannattaa huomioida, että kyllästetyn puun vihertävä sävy saattaa vaikuttaa lopputulokseen. 

Näin onnistut pintakäsittelyssä

Terassin huolto on hyvä tehdä keväällä, pahimman siitepölykauden jälkeen. Pintakäsittelyn voi tehdä, kun ulkoilman lämpötila on +6 astetta ympäri vuorokauden. Sopiva sää on pilvinen tai pilvipouta, suorassa auringonvalossa pintakäsittelyaine kuivuu liian nopeasti ja lopputuloksesta saattaa tulla läikikäs.

Ennen pintakäsittelyä:. 

Puhdista pinta ennen maalaamista harjaamalla, ja tarvittaessa pesemällä. Pinttyneen terassin puhdistukseen voi käyttää mietoa pesuainetta (mäntysaippua) tai rautakaupasta saatavaa terassipesuainetta. Painepesuria käytettäessä kannattaa käyttää kevyttä painetta tai terassipesuun tarkoitettua suutinta.

Mikäli terassilaudan pinta on päässyt tikkuuntumaan, voit pyyhkäistä terassipinnan kevyesti hiekkapaperilla. Muistathan lakaista puupölyn pois ennen maalaamista.

Tee näin: 

Lue maalipurkin ohjeet ennen käsittelyä. Käsittele 2-3 lautaa kerrallaan, puunsyiden myötäisesti. Annostele pintakäsittelyainetta maltillisesti. Pyyhi ylimääräinen aine pois nukkaamattomalla rievulla.

Muistathan käsitellä myös laudan päät ja kaikki katkaisu- ja työstöpinnat. Laudan päät imevät vettä, pintakäsittely vähentää veden imeytymistä puuhun.

Seuraavat huoltokäsittelyt on hyvä tehdä samalla aineella (öljy > öljy). 

Kestopuu harmaantuu auringossa

Puun luonnollinen harmaantuminen on usein toivottava ilmiö. Kyllästetty puu harmaantuu kauniisti aurinkoisessa paikassa, jossa se altistuu myös sadevedelle. 

Puun voi halutessaan antaa harmaantua auringossa 1-3 vuotta. Puun puhtaanapidosta tulee huolehtia tänä aikana. Tämän jälkeen terassi kannattaa käsitellä esim. värittömällä puuöljyllä tai puunsuojalla. Terassipinnan harmaantumista voi myös halutessaan nopeuttaa  piiteknologiaan perustuvilla puunsuoja-aineilla.