Kyllästetty puu on erilliskerättävä jäte. Kestopuulle on omat keräyspisteensä, jonne puu viedään käytön jälkeen.
Kotitalouksien kyllästettyä puujätettä vastaanotetaan kunnallisilla jätelaitoksilla ja jätepisteissä. Lisäksi osa rakennustarvikeliikkeistä vastaanottaa kuluttajilta rakentamisesta ylijääneitä työstöjätteitä ja pieniä eriä purkujätettä. Kokonaiset peräkärrykuormat kannattaa viedä suoraan jätelaitoksille. Katso kestopuun kierrätyspisteet täältä.
Kyllästettyä puuta vastaanotetaan useimmissa kunnissa veloituksetta. Lisätietoa kuntien maksu- ja vastaanottokäytännöistä saa oman kunnan jätehuollon asiakaspalvelusta.
Kaikki puumateriaalit harmaantuvat ulkokäytössä. Pitkään käytössä ollutta kyllästettyä puuta voi olla vaikea erottaa muista puumateriaaleista. Puu voidaan usein päätellä kyllästetyksi puuksi käyttökohteen (terassit, pergolat, laiturit jne.) ja pitkän käyttöiän perusteella.
Kyllästetty puu voidaan tunnistaa myös tarkastelemalla poikkisahatun laudan tai kappaleen katkaisupintaa. Kyllästyneen pintapuun alue näkyy selvästi tummempana. Kyllästysaine läpäisee pintapuuosan kauttaaltaan, sydänpuun alueelle se tunkeutuu vain muutaman millimetrin verran.
Noudatathan näitä yksinkertaisia ohjeita tuodessasi kyllästettyä puuta kierrätykseen:
Kuten muukin puujäte, kyllästetty puu hyödynnetään elinkaarensa päätteeksi pääosin energiaksi. Vähäinen määrä käytöstä poistuneesta puusta hyödynnetään sellaisenaan, tai muuhun käyttötarkoitukseen työstettynä.
Kierrätyspuu murskataan puuhakkeeksi ja samalla siitä poistetaan metallikiinnikkeet. Puuhake hyödynnetään lämmön- ja sähkötuotannossa.
Rakentamisesta ylijääneet hukkapalat kannattaa hyödyntää. Näin vähennät jätteen määrää ja saat pihallesi kauniita itsetehtyjä yksityiskohtia. Kukkalaatikon rakennusohjeillamme rakennat kätevän ja helposti siirreltävän kukkalaatikon pihallesi. Katso myös muut nikkarointiohjeemme.