Kutsuva etupiha


Paikka: Etelä-Suomi
Kohde: Yksityinen pientalo
Materiaalit: painekyllästetty vihreä terassilauta 28mm x 145mm

Asukkaat halusivat uudistaa tiiliverhoillun talon etupihaa ja kuistia toimivammaksi. Terassin portaineen haluttiin lisäksi helpottavan kulkua talon kellaritiloihin. 

Rinnepihaan ryhtiä terassitasoilla 

Rakennuksen edustalla oli valmiina vettä läpäisevä routimaton sorapohja, joten terassi voitiin rakentaa suoraan sen päälle. Rinnepihaan saatiin ryhtiä ja käyttömukavuutta porrastamalla terassi eri tasoihin. Sisäänkäynnin kohdalta koteloitiin kestopuurimoilla piiloon vanhan kuistin betoniportaat.

Ulkopinnoissa käytetty valkoinen tiili ja perinteinen vihreä kestopuu ovat raikas yhdistelmä. Sävymaailmaan sopivat terassikalusteet, pienesineet ja kasvit täydentävät kauniisti kokonaisuutta. Etupihan kasvit istutettiin kätevästi ruukkuihin. Istutuksia vaihtamalla terassin ilme päivittyy sesonkiin sopivaksi.

Terassi toimii kulkuväylänä

Uusi terassi on sijoittunut rakennuksen pohjoiselle seinustalle. Varsinainen oleskeluterassi löytyy rakennuksen toiselta puolelta.

Useampi maltillisen kokoinen terassi yhden suuren sijasta parantaa pihan käyttömahdollisuuksia. Pienemmät terassialueet muodostavat sopusuhtaisen parin rakennuksen kanssa. Puupinnan on lämpö tuntuu miellyttävältä jalan alla. Se on tärkeää, koska terassi toimii myös kulkureittinä talon kellaritilaan.

Vihreä kestopuu harmaantuu kauniisti

Materiaaliksi terassiin valittiin vihreä kotimainen kestopuu leveydessä 145mm. Terassin runko rakennettiin 48mm x 148mm kestopuulankusta. Terassi on kattamaton. Sateen ja auringon UV-valon vaikutuksesta terassipinta harmaantuu ajan kuluessa.

Lauta on sileä ja tavanomaista leveämpi. Leveät kansilaudat rauhoittavat terassipinnan ja tekevät siitä arvokkaan näköisen.

Lue lisää kohteesta täältä