Kestopuu on painekyllästettyä puuta

Kestopuu on laholta, homeelta ja tuholaishyöteisiltä suojattua painekyllästettyä puuta. Kestopuu on tutkitusti pitkäikäisin materiaali säälle ja kosteudelle altistuvissa rakenteissa. Kestopuun raaka-aineena on kestävästi hoidetuista metsistä korjattu kotimainen mänty.

Kestopuuta valmistetaan yhdeksässä suomalaisessa yrityksessä. Valmistusprosessi, laatukäytännöt ja suoja-aineet ovat yhteneväiset. Kestopuun valmistajat löydät täältä.

Kestopuutuotteiden jälleenmyyjiä ovat sadat puutavara- ja rakennustarvikeliikkeet sekä kotimaiset verkkokaupat. 

Mistä tunnistaa aidon kestopuun?

Kestopuutuotteet pakataan nippuihin ja merkitään kappalekohtaisesti keltaisilla tai valkoisilla lipukkeilla. Lipukkeesta löytyvät tiedot tuotteen valmistajasta, suoja-aineesta ja puunsuojaluokasta (NTR A tai NTR AB). Tuotteet merkitään lisäksi kestopuu-logolla ja Avainlippu -merkinnällä.

Kestopuun laatu

Painekyllästetyn kestopuun tuotannossa noudatetaan pohjoismaisia NTR-laatukriteereitä. Laatukriteerit edellyttävät, että puunsuoja-aine on tehokas ja turvallinen, pitoisuudeltaan riittävä. Suoja-aineen tulee läpäistä puun laholle altis pintapuukerros. Lue täältä lisää NTR-laatukäytännöistä.

NTR -luokan kestopuu soveltuu käytettäväksi kaikkein vaativimmissa käyttöolosuhteissa: maa-, vesi- ja betonikosketuksessa. Kaikki 48mm paksut (ja paksummat) kestopuut suojataan A-luokkaan. Näitä tuotteita käytetään tavallisimmin rungoissa ja kantavissa rakenteissa. NTR AB -luokan kestopuuta käytetään maanpinnan yläpuolisissa rakenteissa. Alle 48mm paksut tuotteet, esim. terassilaudat ja rimat, suojataan aina NTR AB -luokkaan.

Kestopuun tuotanto on laadunvalvonnan alaista. Laadunvalvonnasta vastaavat puolueettomat laaduntarkastusyhteisöt Kiwa ja Finotrol Oy.

AB-luokan kestopuun käyttökohteita:

A-luokan kestopuun käyttökohteita: 

  • terassit, patiot, pergolat (rungot)
  • laiturit (rungot)                        
  • portaat (rungot)                             
  • aitatolpat, pylväät, kaiteet
  • alajuoksut
  • pengerrykset
  • sillat, ajosillat jne.

Kestopuun tuotteiden mitat, koot ja värit

Kestopuu-tuotteita ovat terassilaudat, runkopuutavarat, aitatolpat, rimat sekä erilaiset elementit ja valmiit piharakenteet.

Kyllästettyä sahatavaraa on saatavilla sahapintaisena, höyläpintaisena ja ns. mitallistettuina kokoina. Mitallistettu sahatavara on mittatarkaksi karkeahöylättyä puutavaraa. Kestopuulautojen ja lankkujen pituudet vaihtelevat 300mm välein välillä 2,7 ... 5,4 metriä. Terassilaudan yleisin pituus on 4,50 metriä. Kyllästetyn puutavaran kokotaulukko

Vihreää kestopuuta on saatavilla kokotaulukon mukaisesti. Ruskeaa kestopuuta kokovalikoima on hiukan suppeampi. Harmaata kestopuuta on saatavilla terassilautana, koossa 28mmx145mm ja 33mmx145mm. 

Tuotevalikoima vaihtelee jälleenmyyjittäin. Eri kokojen saatavuudesta saat lisätietoa omalta kauppiaaltasi. Lähimmän kestopuu-kauppiaan löydät täältä.

Kestopuun värivaihtoehdot

Terassilautojen väreinä ovat vihreä, ruskea ja harmaa. Rimoja ja runkopuutavaraa on saatavilla vihreänä ja ruskeana. Värivalikoima ja koot vaihtelevat myymälöittäin.

Vihreä

Ruskea

Harmaa

Harmaa (kuumaöljykäsitelty)

Kestopuutolpat ja -pylväät

Painekyllästettyä puusta valmistetaan erikokoisia, halkaisijaltaan pyöreitä pylväitä ja tolppia. Tolpat ovat kärjestään teroitettuja.

Pienempiä, halkaisijaltaan 40mm ja 50mm, kestopuutolppia hyödynnetään taimi- ja köynnöstukina puutarhoissa ja puistoissa. Isommat tolpat soveltuvat rakennus- ja aitapylväiksi yksityispihoihin sekä ympäristö- ja infrarakenteisiin. Pyöreät aitatolpat (halkaisija 60mm - 140mm) ovat pitkäikäinen ja ekologinen ratkaisu riista-aidoissa ja kotieläinaitauksissa. Suurikokoiset tuki- ja rakennuspylväät soveltuvat puolestaan suurempiin tie- ja infrarakenteisiin, esimerkiksi valaisinpylväisiin, satamarakenteisiin ja puistorakenteisiin.

Suomessa valmistetut kestopuupylväät kyllästetään NTR/A -luokkaan ja ne soveltuvat käytettäväksi maakosketuksessa. Pylväitä on saatavilla päästään pyöristettynä ja kulmista viistottuna.

Kyllästettyjen pylväiden kokotaulukko

Kyllästetyt liimapuutolpat

Liimapuu tehdään toisiinsa säänkestävällä liimalla liimatuista syynsuuntaisista puulamelleista. Kyllästettyjen liimapuuolppien tavallisimmat koot ovat 70x70mm, 90x90mm ja 115x115mm.

Kyllästetyt liimapuutolpat sopivat ulkotilojen kantaviin rakenteisiin ja lujuutta vaativiin käyttökohteisiin. Liimapuutolppa sopii pilariksi ja pergolan runkorakenteeksi, sekä terassikaiteisiin ja näkösuoja-aidan rungoksi. Liimapuutolppa ei halkeile eikä taivu kuivuessaan. Liimapuutolppa kannattaa asentaa maakosketuksen sijasta teräsjalkaan tai ns. aitatolppaan, jotta sen käyttöikä on mahdollisimman pitkä.

Hyvä tietää kestopuusta

Kestävyys: Painekyllästäminen moninkertaistaa puun käyttöiän ulkorakenteissa. Kestopuun käyttöikä tavanomaisessa terassirakenteessa on noin 20 vuotta. Käyttöikään vaikuttavat oleellisesti puun käyttöolosuhteet, eli puuhun kohdistuva mekaaninen rasitus, säärasitus sekä rakenteen tuulettuvuus. Myös asennustavalla ja huoltotoimenpiteillä on merkittävä vaikutus puun käyttöikään.

Kiinnitys: Kaikissa kantavissa ja henkilöturvallisuuden kannalta tärkeissä rakenteissa (esim. rungot, kantavat rakenteet) tulee käyttää ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä, ruuveja ja nauloja. Muissa rakenteissa voidaan käyttää myös kuumasinkittyjä kiinnikkeitä, ruuveja ja nauloja sekä ns. terassiruuveja. Yhdessä käytettävien kiinnikkeiden tulee olla samaa materiaalia.

Työstö: Kestopuuta voi työstää tavanomaisilla puuntyöstömenetelmillä. Kaikki katkaisu- ja työstöpinnat kannattaa käsitellä siveltävällä puunsuoja-aineella. Puuta työstettäessä on aina suositeltavaa käyttää hengityssuojainta.

Asennus: Varmista, ettei puu altistu kosteudelle enempää kuin on välttämätöntä. Huolehdi myös siitä, että kastuttuaan puu pääsee kuivumaan. Terassi tulee rakentaa irti maanpinnasta siten, että ilma pääsee kiertämään. Jätä myös terassin ja seinän väliin vähintään 5mm:n rako. Puuta ei tule asentaa suoraa maakosketukseen ellei se ole välttämätöntä: Aitatolpat on suositeltavaa asentaa teräsjalkaan. Terassin runkopuut on puolestaan hyvä asetella betonilaatan tai kiviharkon päälle. Mikäli rakenteella on katto, betonin ja puun väliin kannattaa laittaa esim. bitumihuovan palanen kosteuseristeeksi.

Terassilautojen asennus: Kestopuisia terassilautoja asentaessa tulee huomioida, että laudat ovat asennettaessa yleensä kosteita ja kuivuessaan ne kutistuvat leveyssuunnassa. Mitä leveämpi lauta, sitä suurempi on kutistuma ja sitä suuremmaksi lautojen väli kasvaa. Sopiva lautojen väli on asennettaessa n. 2 millimetriä.

Huolto ja pintakäsittely: Kestopuusta rakennettua terassia kannattaa huoltaa, jotta sen käyttömukavuus säilyy ja puupinta pysyy kauniina. Pinta tulee puhdistaa ennen pintakäsittelyä harjaamalla, ja tarvittaessa pesemällä. Pinttyneen terassin puhdistukseen voi käyttää ns. terassipesuainetta. Kestopuusta tehdyn terassin pintakäsittelyyn sopivat sävytetyt ja sävyttämättömät puuöljyt sekä kuultavat puunsuojat.

Käyttö ilman pintakäsittelyä: Pintakäsittely suojaa puun pintaa, vähentää sen halkeilua ja helpottaa puhtaanapitoa. Kestopuu voidaan kuitenkin jättää aluksi pintakäsittelemättä, mikäli sen halutaan harmaantuvan. Puun voi antaa harmaantua auringossa 1-2 vuotta. Tämän jälkeen terassi kannattaa käsitellä esim. värittömällä puuöljyllä tai puunsuojalla. Terassipinnan harmaantumista voi myös halutessaan nopeuttaa siihen tarkoitetuilla, piiteknologiaan perustuvilla puunsuoja-aineilla.