Terassin huolto pitää pinnan kauniina ja turvallisena

Kaikki ulkotilojen pinnat vaativat huoltoa, materiaalista riippumatta. Pintamateriaalin pesu on välttämätöntä, muuten meno voi käydä liukkaaksi.

Kestopuu, eli painekyllästetty puu, harmaantuu ulkona auringonvalon vaikutuksesta kuten muutkin puumateriaalit. Lisäksi se altistuu säästä ja käytöstä johtuvalle mekaaniselle rasitukselle. Kestopuusta rakennettua terassia kannattaa huoltaa, jotta sen käyttömukavuus säilyy ja puupinta pysyy kauniina. Terassin huolto on hyvä tehdä keväällä, pahimman siitepölykauden jälkeen.

Mikäli terassin alkuperäistä väriä halutaan ylläpitää, pintakäsittely siveltävällä puunsuoja-aineella on tarpeen. Pintakäsittelystä on toki muutakin hyötyä: Se elävöittää kestopuun pintaa, vähentää halkeilua ja helpottaa puun puhtaanapitoa.

Terassin pintakäsittelyyn puuöljyä tai kuultavaa puunsuojaa

Kestopuusta tehdyn terassin pintakäsittelyyn sopivat sävytetyt ja sävyttämättömät puuöljyt sekä kuultavat puunsuojat. Peittomaaleja ei vaakapinnalle kuitenkaan suositella, niiden pysyvyys on säärasituksen vuoksi heikko. Ruskean kestopuun käsittelyyn kannattaa valita ruskeaksi sävytetty tuote. Sopivia pintakäsittelyaineita ja tuotemerkkejä on runsaasti.

Värin valinnassa kannattaa lisäksi huomioida, että kyllästetyn puun vihertävä sävy saattaa vaikuttaa vaaleampien kuultosävyjen lopputulokseen. Hyvin tummaksi sävytetyt laudat taas saattavat kuumeta auringossa. Tumma pinta saattaa vaatia enemmän puhdistusta, sillä siitepöly ja vaalea lika näkyvät siinä helpommin.

Näin onnistut terassin pintakäsittelyssä

Pintakäsittelyn voi tehdä keväällä, kun ulkoilman lämpötila on +6 astetta ympäri vuorokauden. Sopiva sää on pilvinen tai pilvipouta. Suorassa auringonpaahteessa pintakäsittelyaine kuivuu liian nopeasti.

Ennen terassin maalamista:

  1. Varmista, että puu on riittävän kuivaa. Kostealle puulle tehty pintakäsittely hilseilee pois. Perussäännön mukaan keväällä rakennettu pinta on loppukesällä riittävän kuiva käsiteltäväksi. Uuden terassin pintakäsittelyn voi myös huoletta jättää seuraavalle kesälle. 
     
  2. Puhdista pinta ennen maalaamista harjaamalla, ja tarvittaessa pesemällä. Pinttyneen terassin puhdistukseen voi käyttää mietoa pesuainetta (mäntysaippua) tai rautakaupasta saatavaa terassipesuainetta. Painepesuria käytettäessä kannattaa käyttää kevyttä painetta tai terassipesuun tarkoitettua suutinta.

Tee näin: 

Käsittele 2-3 lautaa kerrallaan, puunsyiden myötäisesti. Annostele pintakäsittelyainetta kohtuudella ja pyyhi ylimääräinen aine pois nukkaamattomalla rievulla. Terassin huoltokäsittelyt on hyvä tehdä jatkossa samalla tuotteella (öljy > öljy). 

Luonnollisen harmaa terassi saadaan jättämällä puu pintakäsittelemättä. Muistathan silti huolehtia säännöllisestä pinnan puhdistamisesta. Puun voi antaa harmaantua auringossa 1-2 vuotta. Tämän jälkeen terassi kannattaa käsitellä esim. värittömällä puuöljyllä tai puunsuojalla. Sävyttämättömät puunsuoja-aineet suojaavat puun pintaa, mutta eivät estä tehokkaasti puuta harmaantumista.

Terassipinnan harmaantumista voi myös halutessaan nopeuttaa siihen tarkoitetuilla, piiteknologiaan perustuvilla puunsuoja-aineilla.

Terassin pintakäsittely

Tee näin: 

Käsittele 2-3 lautaa kerrallaan, puunsyiden myötäisesti. Annostele pintakäsittelyainetta kohtuudella ja pyyhi ylimääräinen aine pois nukkaamattomalla rievulla. Terassin huoltokäsittelyt on hyvä tehdä jatkossa samalla tuotteella (öljy > öljy). 

Katso videolta mallisuoritus!