Etsitkö täydellistä terassimateriaalia? Katso vinkit terassilaudan valintaan

la 20. helmikuuta 2021 16.49.00

Mitä materiaalia terassille?

Moni suunnittelee parhaillaan terassin rakentamista ja puntaroi valintaansa eri materiaalien välillä. Eri materiaaleilla on omat etunsa ja haasteensa. Materiaalien vertailu ja oman näkemyksen muodostaminen on tärkeä terassisuunnittelun vaihe eikä sitä kannata jättää väliin.

Terassin helppohoitoisuus on monen pihanomistajan haave. Täysin huoltovapaata terassimateriaalia ei kuitenkaan ole olemassa. Kaikki materiaalit ja pinnat vaativat ainakin ajoittaista pesua ja puhdistusta. Muussa tapauksessa meno voi käydä sangen liukkaaksi.

Puu on monipuolinen ja ekologinen materiaali

Useimmat suomalaiset rakentavat terassinsa puusta. Materiaalina puu sopii monenlaiseen ympäristöön, kaupunkipihaan ja maalle. Puulla on lisäksi lukuisia hyviä ominaisuuksia: Puu on lämmin jalan alla, muttei toisaalta kuumene auringonpaisteessa. Se on myös edullista, ja puusta on helppo rakentaa itse perustyökaluilla. Puu on kevyttä ja sitä voi kuljettaa sekä siirrellä helposti itse työmaalla. Terassilautoja löytyy lisäksi monen värisinä, eri leveyksillä ja erilaisilla urituksilla koristeltuina kaikista rakennustarvikekaupoista ympäri Suomen. Nämä seikat selittävät puun suosiota.

Nykyään terassinrakentajat kiinnittävät tarkasti huomionsa myös materiaalien ekologisuuteen. Ympäristönäkökulmasta läheltä saatavat, pitkäikäiset puutuotteet ovat parhaita rakennusmateriaaleja. Puu sitoo kasvaessaan itseensä hiiltä ja näin puurakenne toimii hiilivarastona koko käyttöikänsä ajan.

Raaka-aineen pitkät kuljetusmatkat kasvattavat sen aiheuttamaa ympäristörasitusta. Suomalaisista lähimetsistä saatava puuraaka-aine on ympäristöä vähemmän kuormittava vaihtoehto kuin toiselta puolelta maailmaa kuljetettu terassilauta. Puuraaka-aineen vastuullisuudesta ja sen kestävästä alkuperästä kertoo tuotepaketista löytyvä PEFC- tai FSC-merkintä. 

Kestopuu terassilauta 28x95mm

Terassirungot tehdään kestämään 

Terassien rungot rakennetaan lähes aina painekyllästetystä kestopuusta. Kestopuulankut (NTR A-luokka) ovat turvallinen ratkaisu terassirunkoihin ja muihin kantaviin rakenteisiin, joilta edellytetään pitkää käyttöikää ja hyvää henkilöturvallisuutta. 

Terassin kansilaudan valinta puolestaan, voi vaatia pientä pohdintaa. Ottaisiko vihreää, ruskeaa, leveää vai kapeaa terassilautaa? Uralla vai ilman? Terassilaudan väri ja uramalli ovat makuasioita, mutta puutavaran laadusta ja käyttöiästä ei kannata tinkiä: Paksut, leveät ja vähäoksaiset kestopuulaudat ovat näyttävä ja ennen kaikkea pitkäikäinen ratkaisu.

Terassilaudan värivaihtoehdot

Kyllästettyä puuta valmistetaan vihreänä ja ruskeana. Tämän lisäksi terassilaudoista on saatavilla myös pintakäsiteltyjä tuotteita, esim. harmaata kestopuuta. Harmaa kestopuu on pinnaltaan karhennettua ja harmaalla puuöljyllä käsiteltyä terassilautaa. Saatavilla on myös harmaan kuumaöljykäsittelyn pintaansa saanutta kestopuu Celloa

Kestopuu Cello 28x145mm harmaa terassilauta

Kuvassa terassilauta kestopuu Cello 28x145mm.

Ruskeaa kestopuu on suomalaisten suosikki

Ruskea kestopuu tuli markkinoille kymmenisen vuotta sitten. Suomalaiset ottivat uuden värin heti suosikikseen. Ruskeaa kestopuuta on saatavilla laaja valikoima terassilautoina eri leveyksillä ja uramalleilla mutta myös, erilaisina rimoina ja runkomateriaaleina. Onpa saatavilla myös ruskeaa kaidepuuta. Ruskeilla kestopuutuotteilla on helppo toteuttaa yhteensopiva pihakokonaisuus.

Värimieltymyksissä ja rakentamiskulttuurissa on kansallisia eroja. Naapurimaa Ruotsissa, terasseissa käytetään lähinnä vihreää painekyllästettyä puuta. Vihertävä kestopuu saa värinsä suoja-aineen sisältämistä kuparisuoloista. Vihertävyys haalistuu UV-säteilyn vaikutuksesta melko nopeasti. Vihreä kestopuu on hiukan ruskeaa sisartaan edullisempaa, ja se harmaantuu kauniisti vuosien kuluessa kunhan pinnan puhtaanapidosta pidetään huolta.

Mikäli kestopuun alkuperäistä väriä halutaan ylläpitää, tulee lautapinta käsitellä säännöllisesti sävytetyllä puuöljyllä tai muulla sopivalla puunsuoja-aineella. Ruskealle terassilaudalle kannattaa valita ruskeaksi sävytetty pintakäsittelyaine. Vihreälle terassilaudalle sopii sävyttämätön aine.

Kattoterassi ruskeasta kestopuu lankusta

Kuvassa ruskea kestopuulankku, leveys 195mm. Katso täältä kohteen kaikki kuvat!

Puutarhakalusto kestopuuterassilla

Kuvassa vihreä painekyllästetty terassilauta 195mm leveänä. Katso täältä kohteen kaikki kuvat!

Kestopuuta vai harmaantuvaa lehtikuusta?

Viime vuosina monen terassinrakentajan toiveena on, että terassi harmaantuisi luonnollisesti. Erityisesti saaristossa ja kallioisessa ympäristössä tavoitteena on usein terassin "maastouttaminen" osaksi ympäristöä.

Harmaantumista haikailevat hankkivat usein terassilleen siperianlehtikuusta, jonka harmaantumisomisnaisuudet tunnetaan. Tuhansia kilometrejä matkanneen lehtikuusilaudan voi kuitenkin korvata kotimaisella vaihtoehdolla: Vihreä kestopuu harmaantuu auringossa nopeasti ja kauniisti. Auringon UV-säteily ja säärasitus harmaannuttavat puuta. Ensimmäisen kesän aikana kestopuun alkuperäinen vihertävä sävy haalistuu merkittävästi. Aurinkoisessa paikassa kestopuu harmaantuu kahdessa kesässä.

Terassilauta -uralla vai ilman?

Vihreää, ruskeaa ja harmaata kestopuuta on saatavilla sileäpintaisena ja uritetulla pinnalla. Terassilaudan uramalleja on useita, ja valikoima riippuu jälleenmyyjästä. Puun urapuoli (sydänpuu) on tarkoitus asentaa ylöspäin. Urat ovat lähinnä esteettinen ratkaisu. Puun käyttöominaisuuksiin ja mahdolliseen liukkauteen urilla ei ole merkittävää vaikutusta.

Uritettu terassipinta voi vaatia hiukan enemmän puhtaanapitoa, jotta urat saa pidettyä puhtaana hiekasta.

Uritetut laudat antavat viimeistellyn ja tyylikkään vaikutelman. Uritetut tuotteet sopivat erityisen hyvin pienehköihin pintoihin, esimerkiksi kuisteihin, portaisiin, pihan kulkuväyliin ja laitureihin.  

Uritetusta lasudasta rakennettu kasvatuslaatikko

Ruskea 3-urainen kestopuu on ollut suomalaisten kestosuosikki jo vuosia. 3-uraista terassilautaa saa leveyksissä 95mm, 120mm ja 145mm. Kuvassa ruskea kestopuu 28x95mm.

Uritetusta kestopuulaudasta rakennetut portaat

Kuvassa kestopuu 28x120, aaltoura

Sileäpintaisista terassilaudoista syntyy rauhallinen ja klassisen tyylikäs terassipinta. Leveiden ja sileäpintaisten terassilautojen sekä terassilankkujen käyttö pihan oleskelualueilla on ollut viime vuosina selvässä kasvussa.

Tukeva lankku on erittäin miellyttävä käytössä. Leveät laudat ja lankut kannattaa asentaa terassikanteen hyvin lähekkäin: Sopiva terassilautojen väli on enintään 1-3mm. Lautojen kuivuessa niiden välit kasvavat.

Terassilaudan valinnassa ja lautojen ladontakuviossa kannattaa huomioida omien makumieltymysten lisäksi myös talon arkkitehtuuri ja tyyli. Joissakin ympäristöissä toimii paremmin perinteinen ratkaisu ja toisissa ympäristö kannustaa kokeilemaan jotakin modernimpaa ratkaisua. Yksittäisten lautojen vertailun ohella kannattaa myös kokeilla miltä isompi lautapinta näyttää.

Lue lisää piha-aiheisia juttuja blogistamme!

 

< Takaisin