7 vinkkiä helppohoitoisen pihan suunnitteluun

to huhtik. 08 20:19:00 2021

Moderni mökkipiha houkuttelee rentoutumaan

Helppohoitoinen ja kaunis piha on monen kodin- ja mökinomistajan unelma. Vapaa-ajalla moni haluaa ruohonleikkuun ja kitkemisen sijasta rentoutua ja viettää läheisten kanssa kiireettömiä hetkiä.

Suuret terassialueet ovat tulleet pihoille ja mökeille jäädäkseen. Omakotitalojen asuinneliöiden vähetessä lisätilaa asumiseen haetaan pihoilta. Vaatimukset terassimateriaalien suhteen ovat kasvaneet: peruslaudan rinnalla kiinnostavat nyt leveämmät ja paksummat terassimateriaalit.

Näyttävät katosrakenteet ovat yleistyneet terasseilla. Niillä saa rajattua terassille erillisiä oleskelu- tai ruokailualueita. Pergolakatos on tuo patiolle näyttävyyttä ja luo pihalle kiinnostavia korkeuseroja. Pergolarakenne katteineen myös varmistaa, että terassia voidaan käyttää säästä riippumatta.

Valkoinen Harmaja -blogia kirjoittavan Suvin moderni ja puhdaslinjainen rantavilla sai viime keväänä ympärilleen poikkeuksellisen näyttävät terassialueet. Materiaaliksi valittiin lähes 200 millimetriä leveä, vihreä kestopuulankku. Saimme luvan esitellä Villa Fregatin piha-alueen. Olepa siis hyvä ja poimi ideat talteen!

Kestopuu terassilauta vihreä 45x195mm

Kestopuu 195mm terassilankuista tehty kulkuväylä

1. Massiivinen lankku on tukeva ja tyylikäs pintamateriaali terasseille, kulkuväylille, portaisiin tai esimerkiksi laiturikansiin. Paksun terassilankun käyttöominaisuudet ovat ylivoimaiset: Se ei notku jalan alla, ja puun kosteuseläminen on vähäistä. Kestopuulankut kannattaa kiinnittää lähes vieri viereen, sillä kuivuessaan lankut kutistuvat leveyssuunnassa. Tällöin lankkujen välit kasvavat itsestään. Terassin käyttömukavuus voi kärsiä, jos välit kasvavat liian suuriksi.

Kestopuusta rakennettu terassi ja terassi-istuin

2. Suositun ruskean kestopuun sijasta pintoihin valittiin klassinen vihertävä terassilauta. Vihreä kestopuu sopii monenlaiseen ympäristöön. Vaalea puupinta näyttää hyvin luonnolliselta vehreässä maisemassa ja luonnon ympäröimissä pinnoissa. Vihreä kestopuu vaalenee nopeasti auringossa. Auringonpaahteessa ja sateen armoilla kestopuun pinta harmaantuu kauniisti jo muutamassa vuodessa. Kestopuu on kotimainen korvike siperian lehtikuuselle, mikäli toiveena on tyylikkään harmaa terassi.

Kestopuu terassilankuista rakennettu kulkureitti pihalla

3. Korotettuja kulkuväyliä pitkin on turvallista ja miellyttävää siirtyä paikasta toiseen myös paljain jaloin. Ratkaisu vähentää myös rantahiekan kulkeutumista sisätiloihin. Kulkuväylät yhdistetävät pihan eri toiminnot rauhalliseksi, yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.   

Kestopuu terassilaudoista rakennettu patio ja pergola

4. Säälle alttiisiin pintoihin meren läheisyyteen kosteutta sietävä kestopuu oli lähes itsestäänselvä valinta. Piha on kattamaton ja puurakenteet altistuvat runsaalle kosteudelle. Pinnat suojataan myöhemmin sävyttämättömällä puuöljyllä. Sävyttämätön puuöljy suojaa puun pintaa säältä ja vähentää sen kosteuselämistä. Hyväkuntoista pintaa on helpompi pitää puhtaana, eikä lika pinty öljyttyyn vaaleaan lautapintaan.

Terassialueet on reilusti mitoitettu. Toiminnoille varattiin riittävästi tilaa, jotta käyttö ja siirtyminen on mukavaa ja turvallista. Terassin ruokailuryhmä sijoitettiin lähelle ovea, jotta kulku ja astioiden kantaminen sisätiloista sujuisi ongelmitta.

Terassilaudan piilokiinnitys

5. Viimeistellyt yksityiskohdat ihastuttavat. Luonnonkivien ja puisten kulkuväylien vuoropuhelu on kaunista katsottavaa. Kaikki kyllästetyn puun katkaisu- ja työstöpinnat kannattaa käsitellä siveltävällä puunsuoja-aineella (esim. puuöljy).

Terassilankut on kiinnitetty piilokiinnityksellä, jotta ruuvien kannat eivät näkyisi terassin pinnalla. Terassilautojen piilokiinnitys tehdään ruuvaamalla kestopuulankut kyljestään ruuveilla viistosti kiinni rungon koolauksiin. Piilokiinnitystä varten kannattaa varata riittävän pitkät ruuvit, jotta ruuvilla on kunnolla tarttumapintaa ja kiinnityksestä tulee napakka.

Modernit pihakalusteet kestopuuterassilla

6. Tarkoin valitut kalusteet, harkitut muodot ja maanläheinen väripaletti tekevät pihasta harmonisen ja tasapainoisen kokonaisuuden. Kiinnostava kokonaisuus syntyy erilaisia materiaaleja yhdistämällä. Valitse katoksettomalle terassille kestäviä, helposti puhtaanapidettäviä materiaaleja, jotka kestävät kosteutta ja auringon UV-säteilyä.

Kestopuu terassilankku 195mm vihreä

7. Puu on luonnonmateriaalina erittäin miellyttävä jalan alla: Se ei kuumene kovassakaan auringon paahteessa, eikä se tunnu kylmältä illan viiletessä. Luonnonmateriaalina puu ikääntyy kauniisti.

Puun käytöllä terasseissa on myönteisiä ilmaistovaikutuksia: puutuotteet sitovat hiiltä koko elinkaarensa ajan. Painekyllästetty kestopuu on kotimainen lähituote. Kestopuun raaka-aineena on kestävän kehityksen mukaisesti hoidetuista metsistä korjattu mänty. Suomalaiset kestopuutuotteet ovat PEFC-merkittyjä.

Kestopuu terassipatio on rakennettu vihreästä terassilankusta

 

Kiinnostuitko? Lue lisää blogistamme:

Ethän sinäkin tee näitä virheitä terassin kanssa?

Etsitkö täydellistä terassimateriaalia? Katso vinkit sopivan terassilaudan valintaan.

Katso suositut rakennusohjeemme:

Terassi
Pergola
Laituri
Kesäkeittiö
Säilytysarkku
Jätekatos
Polttopuukatos
Kukkalaatikko
Hiekkalaatikko
 

< Takaisin