Runkomateriaalit

Kestopuu runkolauta 48mm x 148mm vihreä, painekyllästetty

Kestopuu runkolauta 48mm x 98mm vihreä, painekyllästetty

Kestopuu runkolauta 48mm x 198mm ruskea, painekyllästetty

Kestopuu runkolauta 48mm x 173mm vihreä, painekyllästetty

Kestopuu runkolauta 48mm x 148mm ruskea, painekyllästetty

Kestopuu runkolauta 48mm x 98mm ruskea, painekyllästetty

Kestopuu runkolauta 48mm x 73mm vihreä, painekyllästetty

Kestopuu runkolauta 48mm x 48mm vihreä, painekyllästetty

Kestopuu runkolauta 48mm x 48mm ruskea, painekyllästetty

Kestopuu runkolauta 48mm x 73mm ruskea, painekyllästetty

Värivaihtoehdot

Kestopuu runkomateriaalien värit ovat vihreä, ruskea. 48mm paksut kestopuutuotteet kyllästetään  NTR A-luokkaan. A-luokan kestopuu on turvallinen ratkaisu kantavissa rakenteissa.

Vihreä

Ruskea

Kantavat rakenteet lahonkestävästä kestopuusta

Kotimainen kestopuu on turvallinen ja pitkäikäinen ratkaisu terassien ja laiturien rungoissa. 

Kyllästetyt runkomateriaalit, joiden paksuus on 48 millimetriä, suojataan Suomessa NTR A-luokkaan. NTR A-luokan painekyllästettyä puuta käytetään yleisesti tukirakenteissa, rungoissa ja perustuksissa, jotka ovat kosketuksissa maan, veden tai betonin kanssa. A-luokan kestopuuta käytetään lisäksi rakenteissa, jotka ovat henkilöturvallisuuden kannata tärkeitä, ja joita on jälkikäteen hankala korjata. Kyllästämättömään puuhun verrattuna kyllästetty puu kestää 3-5 kertaa kauemmin ulkokäytössä. 

Näin käytät kestopuuta

KÄYTTÖ: Kestopuu on laholta, homeelta ja puuta tuhoavilta hyönteisiltä suojattua sertifioitua mäntyä. Kestopuuta käytetään piha- ja ympäristörakentamisessa. Kestopuuta ei tule käyttää asuinrakennuksen sisätiloissa. Kyllästettyä puuta ei tule myöskään käyttää suorassa koskeutuksessa syötäviin kasveihin, niiden kasvualustaan tai juomaveteen.

TYÖSTÖ: Kestopuun työstöön soveltuvat tavanomaiset puuntyöstömenetelmät. Katkaisu- ja työstöpinnat on käsiteltävä puunsuoja-aineella. Käytä hengityssuojainta, kun työstät puuta.

KESTOPUUN KIINNITYS: Käytä kestopuun kiinnityksessä kiinnikkeitä, ruuveja ja nauloja, mitkä kestävät kyllästysaineiden sisältämien metallisuolojen ja kosteiden käyttöolosuhteiden aiheuttamat korroosiovaikutukset. Säälle ja kosteudelle alttiissa ja henkilöturvallisuuden kannalta tärkeissä rakenteissa tulee käyttää ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä, ruuveja ja nauloja.

KESTOPUUN HUOLTO: Säännöllisesti huollettu kestopuu palvelee pitkään ja vanhenee kauniisti. Pintakäsittely pidentää kestopuun käyttöikää sekä elävöittää puun pintaa. Pintakäsittely helpottaa myös puhtaanapitoa ja estää puun tikkuuntumista. Muistathan käsitellä siveltävällä puunsuoja-aineella myös kaikki terassilautojen ja runkorakenteiden sahaus- ja työstöpinnat.

Tee pintakäsittely aina puhtaalle pinnalle. Pinttyneen lian puhdistukseen voi käyttää terassipesuainetta. Pintakäsittelyyn sopii sävytetty ja sävyttämätön puuöljy, kuultava ja peittävä puunsuoja ja ulkokäyttöön tarkoitettu lateksi- ja öljymaali. Ruskea kestopuu kannattaa suojata ruskeaksi sävytetetyllä tuotteella. Pintakäsiteltävän kestopuun on oltava kuivaa. Jos rakennustyö tehdään kesällä tai syksyllä, kannattaa maalaustyö tehdä vasta seuraavana kesänä. Keväällä rakennettu puupinta on valmis maalattavaksi loppukesästä. Lue täältä lisää terassin huollosta ja pintakäsittelystä.

Vinkkejä piharakentamiseen

Tutustu rakentamisoppaisiimme ja kestopuun käyttövinkkeihin. Terassin rakentaminen ja terassin suunnittelu ja mitoitus, sekä pergolan rakentaminen ja laiturin rakentaminen sujuvat helposti rakennusohjeiden avulla. Kestopuu puutavara laskuri on hyödyllinen työkalu pihan suunnittelussa. Terassilaskurimme avulla selvität helposti tarvittavan puutavaran määrän ja tarvikekustannukset.