Urbaani terassipiha
keskellä kaupunkia

Suunnittelija: Teemu Saukkonen, Saukkonen + Partners Oy
Paikka: Helsinki, Kalasatama
Kohde: Townhouse (toisiinsa kytketyt omakotitalot)

Talo on yhden perheen 4-kerroksinen kaupunkipientalo Helsingin keskustan välittömässä läheisyydessä. Talon piha-alue on pikkuruinen, mutta parvekkeet ja kattoterassit antavat lisätilaa ulkona oleskeluun. Asunnosta löytyy 2 kattoterassia, parveke ja käytännöllinen pihaterassi alakerrassa keittiön jatkeena.

Säänkestävää kestopuuta vaativiin olosuhteisiin

Talo sijaitsee meren rannassa ja sääolosuhteet ovat vaativat. Terassialueet ovat kattamattomia, joten sekä seinäpinnat että vaakapinnat ovat jatkuvasti alttiina kosteudelle ja auringonpaahteelle. Tämän vuoksi pintoihin haluttiin varmuudella säätä ja voimakasta kosteusrasitusta kestävä materiaali. Materiaaliksi valittiin kaikkiin pintoihin kotimainen kestopuu.

Rouheiden betonipintojen rinnalla seinäpinnoissa ja lattiapinnoissa haluttiin käyttää puuta tuomaan lämpöä. Puu ulkotilojen materiaalina tuo tasapainoa ja kiehtovaa kontrastia urbaaniin kokonaisuuteen.

Terassialueet toimivat sisätilojen jatkeena

Alakerran avokeittiöstä on suora näkymä terassipihalle. Suuret pariovet ovat avattavissa siten, että terassipiha on kuin osa keittiötä. Ilmojen lämmetessä alapihalle asetellaan ruokailuryhmä, jotta ruokailu ulkona on mahdollista aina kun sää sen sallii. Kesän tullen suojaisalla pihalla on tarvetta myös aurinkosuojalle.

Ulkopinnoissa käytetyt lasi, puu, teräs ja betoni ovat kaunis yhdistelmä.

Terassipinta tehtiin ruskeasta 33x145mm kestopuulaudasta. Lauta on tavanomaista paksumpi, mikä tekee siitä tukevan ja miellyttävän jalan alla. Samalla materiaalilla verhoiltiin myös alaterassin puolikorkeat seinämät, jotka erottavat vierekkäiset pihat toisistaan. Seinämät tuovat yksityisyyttä ja suojaavat merituulelta.

Ruskeaa lautapintaa raikastamaan jätettiin terassin molempiin reunoihin pieni kaistale valkoisia rantakiviä varten. Puu on lämmin ja miellyttävä materiaali jalan alla. Se on tärkeää, koska terassilla sipsutellaan usein ilman kenkiä.

Terassilankuilla näyttävä pinta kattoterasseille

Talon suuri kattoterassi avautuu etelään. Terassipintaan valittiin 195mm leveä kestopuulankku. Samasta lankusta toteutettiin myös suuret kukkalaatikot terassille ja muutama askelma valkoisen kivialueen keskelle. Kattoterassin korkeat betoniseinämät verhoiltiin kestopuisella suunnikasrimalla.

Puu ja kivi ovat näyttävä pari

Puun ja kiven vuorottelu pinnoissa tekee terassista moniulotteisen ja kiinnostavan. Valkoinen raikastaa tummaa puupintaa. Näyttävä, leveä ja laadukas lankku on upea ilmestys. Leveiden ja paksujen lankkujen käyttömukavuus on myös omaa luokkaansa. Paksua lankkua käytettäessä voi terassin runkopuiden väliä kasvattaa. 45mm paksun lankun kanssa koolausväliä voi kasvattaa jopa 1000mm asti.

Pystyrimoitus salmiakkirimalla

Betoniseen seinäpintaan kiinnitettiin muutama vaakasuuntainen koolauspuu, joihin suunnikasrimat päätettiin kiinnittää modernisti pystyyn. Rimojen väliin jätettiin n. yhden riman paksuinen väli. Rimoilla verhoillut seinämät ovat kaunis ja veistoksellinen elementti. Rimojen kiinnittäminen vei pitkän tovin, mutta se onnistui helposti yhden henkilön voimin. Samaa rimaa käytettiin myös terassikaiteen verhoilussa.