Laiturin rakentaminen

Tukeva ja tarkoituksenmukainen laituri lisää rannan käyttökelpoisuutta, turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Olipa laituri pieni tai iso, se kannattaa toteuttaa kestämään säätä, tuulia ja vaativia kosteita käyttöolosuhteita.

Laiturin rakentaminen onnistuu melko helposti omatoimisesti. Laadukkaita kotimaisia valmislaitureita on myös saatavilla runsaasti erilaisia.

Näyttävät terassilaiturit ovat yleistyneet järvien ja meren rannoilla. Kallioiseen tai muuten hankalakulkuiseen rantaan terassilaituri tuo tasaisen alustan ja siten lisää käyttömahdollisuuksia ja mukavuutta. Kaunis laiturikokonaisuus syntyy kallioista, kivistä, puista ja laiturirakenteesta, joka maastoutuu olemassa olevaan maisemaan. Laiturin yhteyteen voi rakentaa myös kätevän kesäkeittiön.

Laiturin valinta

Laituria suunniteltaessa ensimmäinen tehtävä on hahmottaa laiturin käyttötarkoitus. Onko tarvetta rakentaa uimalaituri, venelaituri vain vesijettilaituri? Vai pitääkö laiturin palvella erilaisia käyttötarkoituksia?

Laiturin sijoituspaikka on toinen pohdinnan aihe. Suojaisa paikka ja aurinkoinen laituri palvelee uimareita hyvin. Uimahyppyjä varten veden riittävä syvyys on tärkeä seikka, perheen pikkuiset puolestaan viihtyvät matalammassa vedessä. 

Erilaisiin rantoihin sopivat erilaiset laiturit. Laiturityypin valinnassa on syytä huomioida mm. rannan maaperä ja asennusmahdollisuudet. Myös tuuliolosuhteet ja rannan suojaisuus vaikuttavat suuresti siihen, millainen laituri rantaan kannattaa asentaa.

Voit täydentää laituriasi tyyliisi sopivilla lisäosilla. Lisää laituriin kaide, uimaportaat ja ehkä penkki, johon laskea uimapyyhe pulahduksen ajaksi. Valaistuksen voit halutessasi upottaa laiturin kansilautoihin tai kaiteeseen. Valaistus parantaa laiturin turvallisuutta kun kesäillat alkavat hämärtää.

Laiturin rakentamisopas

Ponttoonilaituri, arkkulaituri vai ehkä konsolilaituri? Laiturin rakentamisoppaastamme saat apua sopivan laiturityypin valintaan, laiturin rungon mitoitukseen ja suunnitteluun. 

Huomaathan, että oppaassa mainituista puutavarakoista on poistunut valikoimista. Löydät sopivia korvaavia kokoja helposti lähimmästä puutavarakaupastasi.

Lataa laiturin ohjeet tästä!

Paikan ja laiturityypin valinta

Lataa ohje

Mitoitusohjeita

Lataa ohje

Kiinteät laiturit

Lataa ohje

Säädettävät laiturit

Lataa ohje

Kelluvat laiturit

Lataa ohje

Näillä tuotteilla onnistut

Kestopuu runkolauta 48mm x 148mm vihreä, painekyllästetty

Kestopuu terassilauta 28x145mm ruskea, painekyllästetty

Kestopuu terassilauta 28x145mm vihreä, painekyllästetty

Kestopuu terassilauta 28x120mm vihreä, uritettu, painekyllästetty