Rakennusoppaat pihalle

Miten rakennetaan terassi? Kuinka tehdä kesäkeittiölle katos? Millä tavalla kaide kiinnitetään patioon? Miten tehdään portaat ja näkösuoja-aita paljun eteen? Usein pihaprojektin alkuvaiheessa ilmassa on enemmän intoa kuin mielessä ratkaisuja. Mikäli rakentamiskokemusta ei ole, uusia kysymyksiä pulpahtelee mieleen sitä mukaa kun yhden asian saa ratkaistuksi.

Kestopuun rakennusoppaat rohkaisevat tarttumaan haasteeseen ja johdattavat rakentamisprojektit maaliin. Oppaiden lisäksi tarvitset perustyökalut eli hyvän ruuvinvääntimen, mitan ja sahan. 

Rakentamisohjeet on tehty yksinkertaisille ja pienehköille piharakenteille. Ohjeita on helppo soveltaa omaan tarkoitukseen ja niiden mitoitusta oman pihan mittoihin sopivaksi. Linkit oppaisiin löytyvät alta.

Terassin rakennusohje 

Koti- tai mökkipiha koostuu usein yhdestä tai useammasta terassialueesta. Terassi on ehkä osittain katettu ja rakennettu useampaan tasoon ja ilmansuuntaan. Opastusta terassin mittojen suunnitteluun ja runkopalkkien etäisyyksiin löytyy terassin mitoitusoppaastaTerassilaskurilla lasket puutavaran ja kiinnikkeiden määrän.

Pergolan rakennusohje

Kiinnostavia korkeuseroja pihalle saa pergolakatoksella. Pegolakatos kannattaa kiinnittää terassin runkoon, jotta siitä tulee tukeva. Pergolaan voidaan laittaa valokate, jolloin sen käyttömahdollisuudet lisääntyvät. Pihapergola voi olla harjakattoinen tai pulpettikattoinen. 

Kesäkeittiön rakennusohje

Terassin yhteyteen halutaan useimmiten nikkaroida jonkinlainen kesäkeittiö. Pihalle halutaan usein myös grillipaikka ja sen yhteyteen sopivat pihakalusteet ruokailua ja istuskelua varten. Tukevat penkit ja pöytä ovat hyvä ratkaisu, kun huomioidaan että puutarhakalusteet kastuvat pihalla toistuvasti.

Kukkalaatikon rakennusohje

Terassialuetta täydentämään rakennetaan usein kukkalaatikko tai useampi kasvilaatikko. Kukkalaatikolla voi jakaa tai reunustaa terassialuetta. Laatikot voi käsitellä rakennukseen sopivalla sävyllä.

Daybedin rakennusohje

Tyylikäs daybed on tarkoitettu nimensä mukaisesti lepohetkiä varten. Daybediä voit käyttää pöytänä tai istuimena. Moderni yksinkertainen malli sopii pihaan, puutarhaan ja parvekkeelle.

Säilytyspenkin rakennusohje

Pihatarvikkeiden säilytystarpeet on helppo ratkaista tukevalla säilytyspenkillä. Penkki toimii lisäistuimena tai sivupöytänä terassin reunustalla. Penkki säilytystilalla voidaa verhoilla yläkannen alapinnasta rakennusmuovilla. Näin sen kannesta saadaan vedenpitävä.

Pihasohvan rakennusohje

Jämäkän suoralinjainen pihasohva on säänkestävä ja pitkäikäinen ratkaisu. Vastakkain asetetut sohvat tyynyineen ja pehmusteineen muodostavat viehättävän seurustelupaikan pitkiä kesäiltoja varten.

Polttopuukatoksen rakennusohje

Polttopuukatos kuuluu kesämökkien perusvarustukseen. Pihalle asemoidaan yksi isompi tai ehkä useampi pieni halkokatos, jos tontti on suuri tai hankalakulkuinen. Hyvin tuulettuvassa polttopuukatoksessa polttopuut kuivuvat hyvin ja toisaalta pysyvät siististi sateelta suojassa. Erilleen asuinrakennuksesta sijoitettava halkokatos on myös paloturvallinen ratkaisu.

Jätekatoksen rakennusohje

Jätekatos on kätevä ja siisti ratkaisu muovisten jäteastioiden säilytykseen. Roskakatoksen voi halutessaan sävyttää asuinrakennuksen sävyyn sopivalla pintakäsittelyaineella. Pintakäsittelyn voi tehdä 3-12kk rakentamisen jälkeen. Katoksen alla on miellyttävää lajitella jätteet sateisella säällä.

Aidan rakennusohje

Piha-aidat ja näkösuoja-aidat tarjoavat yksityisyyttä, turvaa ja tuulensuojaa. Aita täydentää talon tyyliä sävyn ja rakennustyylin osalta. Aitatolpat kannattaa aina valita NTR A luokan kestopuusta. A-luokan kyllästetty puu kestää vaativissa rakenteissa, jopa suorassa maakosketuksessa. Mikäli mahdollista, puutolpat kannattaa sijoittaa teräsjalkoihin ja kaikki katkaisupinnat käsitellä puunsuoja-aineella. Näin pidennetään entisestään materiaalin käyttöikää. Aita- ja kaiderakenteessa voi hyödyntää aitalaudan 21x95mm lisäksi kauniita kestopuurimoja ja käteviä pinnaltaan kaarevia kestopuisia kaidepuita.

Laiturin rakennusohje

Mökkirannassa kunnon laituri on itsestäänselvyys. Laiturityyppi valitaan käyttötarpeen ja olosuhteiden mukaan.

Hiekkalaatikon rakennusohje

Perheen pienten tarpeita ja pihatoiveita ei myöskään kannata unohtaa. Hiekkalaatikko tai kiipeilyseinä varmistavat että lapset viihtyvät pihalla keväästä syksyyn.

Terassipihan suunnitteluopas

Pihakokonaisuuden suunnitteluun löydät puolestaan apua pihan suunnitteluoppaastamme. Suosittu terassilaskurimme on hyödyllinen työkalu, kun halutaan selvittää terassiprojektissa tarvittavien materiaalien määrä ja kustannukset.

Lisäideoita ja inspiraatiota löydät blogistamme.
 

​​​​​​​​​​​​

Suunnittelu ja rakentaminen