Pihan rakentamisoppaat

Miten rakennetaan terassi? Kuinka kesäkeittiöön yhdistetään katos? Millä tavalla kaide kiinnitetään patioon? Miten tehdään porrasalkelmat ja näkösuoja-aita paljun eteen? Usein pihaprojektin alkuvaiheessa ilmassa on enemmän intoa kuin mielessä ratkaisuja. Mikäli rakentamiskokemusta ei ole, uusia kysymyksiä pulpahtelee mieleen sitä mukaa kun yhden asian saa ratkaistuksi.

Pihan rakennusoppaamme rohkaisevat kokematonta rakentajaa tarttumaan haasteeseen ja johdattavat varmalla otteella rakentamisprojektit maaliin. Oppaiden lisäksi tarvitset perustyökalut eli hyvän ruuvinvääntimen, mitan ja sahan. 

Rakentamisohjeet on tehty yksinkertaisille ja pienehköille piharakenteille. Ohjeita on helppo soveltaa omaan tarkoitukseen ja niiden mitoitusta oman pihan mittoihin sopivaksi. Rakennusvaiheet on esitetty oppaissa yksityiskohtaisesti. Joidenkin oppaidemme viimeisellä sivulla on valmis ostoslista tarvittavista materiaaleista ja niiden määristä.

Toimivan pihan rakenteet

Koti- tai mökkipiha koostuu usein yhdestä tai useammasta terassialueesta. Terassi on ehkä osittain katettu pergolakatoksella jonka suojiin halutaan nikkaroida kesäkeittiö. Pihalle halutaan usein myös grillipaikka ja sen yhteyteen sopivat pihakalusteet ruokailua ja istuskelua varten. Tukevat penkit ja pöytä ovat hyvä ratkaisu, kun huomioidaan että puutarhakalusteet kastuvat pihalla toistuvasti.

Terassialuetta täydentämään rakennetaan usein kukkalaatikko tai useampi. Pihatarvikkeiden säilytystarpeet on helppo ratkaista tukevalla säilytyslaatikolla on monikäyttöinen ratkaisu. Se toimii tarvittaessa myös penkkinä.

Polttopuukatos kuuluu kesämökkien perusvarustukseen. Pihalle asemoidaan yksi isompi tai ehkä useampi pieni halkokatos, jos tontti on suuri tai hankalakulkuinen. Hyvin tuulettuvassa polttopuukatoksessa polttopuut kuivuvat hyvin ja toisaalta pysyvät siististi sateelta suojassa. Erilleen asuinrakennuksesta sijoitettava halkokatos on myös paloturvallinen ratkaisu.

Jätekatos on kätevä ja siisti ratkaisu muovisten jäteastioiden säilytykseen. Roskakatoksen voi halutessaan sävyttää asuinrakennuksen sävyyn sopivalla pintakäsittelyaineella. Pintakäsittelyn voi tehdä 3-12kk rakentamisen jälkeen. Katoksen alla on miellyttävää lajitella jätteet sateisella säällä.

Piha-aidat ja näkösuoja-aidat tarjoavat yksityisyyttä, turvaa ja tuulensuojaa. Aita täydentää talon tyyliä sävyn ja rakennustyylin osalta. Aitatolpat kannattaa aina valita NTR A luokan kestopuusta. A-luokan kyllästetty puu kestää vaativissa rakenteissa, jopa suorassa maakosketuksessa. Mikäli mahdollista, puutolpat kannattaa sijoittaa teräsjalkoihin ja kaikki katkaisupinnat käsitellä puunsuoja-aineella. Näin pidennetään entisestään materiaalin käyttöikää. Aita- ja kaiderakenteessa voi hyödyntää aitalaudan 21x95mm lisäksi kauniita kestopuurimoja ja käteviä pinnaltaan kaarevia kestopuukaidepuita.

Mökkirannassa kunnon laituri on itsestäänselvyys. Perheen pienten tarpeita ja pihatoiveita ei myöskään kannata unohtaa. Hiekkalaatikko tai kiipeilyseinä varmistavat että lapset viihtyvät pihalla keväästä syksyyn.

Pihakokonaisuuden suunnitteluun löydät puolestaan apua pihan suunnitteluoppaastamme. Suosittu terassilaskurimme on hyödyllinen työkalu, kun halutaan selvittää terassiprojektissa tarvittavien materiaalien määrä ja kustannukset.

Lisäideoita ja inspiraatiota löydät blogistamme ja täältä.

Rakentamisen ja itsetekemisen iloa!
 

Suunnittelu ja rakentaminen

Rakennusoppaat

Hiekkalaatikko

Lataa ohje

Pergola

Lataa ohje

Kukkalaatikko

Lataa ohje