Pergola kaunistaa pihan

Haaveiletko kesäkeittiöstä tai klassisesta puutarhakatoksesta pihan aurinkopaikassa? Pergolan rakennusohjeiden avulla rakennat ihastuttavan pihakatoksen täydentämään pihan oleskelutiloja. Pergolaan voit lisätä halutessasi valokatteen niin sen käyttö on mahdollista myös epävakaisella säällä. Pergolaan on mahdollista kiinnittää näkösuoja-rimoitusta, ripustuskoukkuja kasveille tai vaikka aurinkosuojakankaan tuomaan varjoa auringon paahteelta. 

Katso uusi opasvideomme ja toteuta unelmasti pihapergolasta jo tänä kesänä!

Pergolan rakennuslupa ja paikka

Pergolan rakentaminen on nopeahko projekti. Yksinkertaisen pergolan rakentaa 1-2 päivässä. Muistathan kuitenkin selvittää rakennuslupa-asiat ennen kuin ryhdyt toimeen.

1. Tarvitaanko pergolalle rakennuslupa?

Lähtökohtaisesti lupa tarvitaan aina, kun pihalle rakennetaan uutta, uudistetaan vanhoja rakenteita tai pintamateriaaleja. Lupakäytännöt vaihtelevat kunnittain. Luvan tarpeesta kannattaa tiedustella suoraan rakennuskunnan rakennusvalvonnasta. Tämän jälkeen voi tarvittaessa olla yhteydessä naapureihin, jotta vältetään ikävät jälkiselvittelyt.

Esimerkki lupakäytännöstä:

  • Kattamaton pergola ja pieni kasvihuone > ei tarvitse lupaa
  • Puukatos, huvimaja, grillikatos ja katettu terassi/pergola > tarvitsevat luvan

Myös mahdolliset mökkialueiden pihan rakentamista säätelevät määräykset löytyvät kunnan rakennusjärjestyksestä.

2. Valitse sopiva paikka

Rakennuspaikan valintaan vaikuttavat monet tekijät ja rakenteen käyttötarkoitus. Halutaanko nauttia aamu- vai ilta-auringosta? Millaiset ovat pihan tuuliolosuhteet? Tarvitaanko rakenteeseen sähköä, entä vettä? Pitäisikö kulkemisen sisältiloista pergolaan olla helppoa? Onko rakennuspaikassa pehmeä vai kallioinen maaperä? Katso lisävinkit pihan suunnitteluun Pihan suunnitteluoppaastamme!

Muistathan myös, että perussäännön mukaan, rakenteen etäisyys naapurin rajasta tulee olla vähintään 4 metriä.

3. Valitse sopiva pergolamalli

Klassinen pergola kattopalkkeineen on kaunis ja perinteinen ilmestys. Modernit suoralinjaiset pergolat täydentävät tyylikkäästi selkeälinjaista ja virtaviivaista pihaa. Helppoja ohjeitamme muokkaamalla ja mittoja säätämällä saat juuri omaan pihaasi sopivan pihakatoksen.

Klassinen pergola

Tämän perinteisen mallisen katoksen alle mahtuu hyvin puutarhapöytä ja penkit, tai vaikkapa puutarhurin istutuspöytä. Köynnöskasvit voi asettaa kasvamaan pystyrimoja ja kattovasoja pitkin. Ne tuovat kasvaessaan näkösuojaa. Aidan voi jättää halutessaan toteuttamatta, mutta se tuo rakenteeseen tarvittavaa jämäkkyyttä mikäli perustukset ovat yksinkertaiset. Pihakatos on hyvä rakentaa kiinni terassipatioon, jos mahdollista. Tällä tapaa rakenteesta tulee erittäin tukeva.

Lataa pergolaopas tästä!

Pergola liimapuusta

Modernit, helposti muunneltavat pergolamallit sopivat mainiosti myös kaupunkipihaan. Tämän pergolan runkona toimivat massiviset, kyllästetyt 140mm x 140mm liimapuutolpat. Pergolarungon voi toteuttaa myös esim 115mm x 115mm -kokoisilla tolpilla. Pergolarakenne on vakaa kulmiin asennettavien tukipuiden ansiosta. Katosrakenne toimii esimerkiksi kesäkeittiönä, ja sen voi halutessaan kattaa.

Näkösuoja-aita tuo katosrakenteeseen lisävakautta, tuulensuojaa ja sopivasti yksityisyyttä. Aidan voi rakentaa tarkoitukseen sopivassa korkeudessa ja sopivalla rimavälillä. Aitarimat voi halutessaan asentaa myös pystysuuntaan. Pergolarungon voi pintakäsitellä päärakennukseen sopivalla rakentamista seuraavana kesänä.

Lataa opas tästä!

Pergola lankusta

Tämän pergolan rakennusmateriaalina on käytetty järeää painekyllästettyä lankkua 48mm x198mm. Rakenteen mitat on helppo sopeuttaa omaan pihaan sopivaksi. Samalla yksikertaisella rakennustekniikalla on toteutettavissa selkeälinjainen säätä kestävä kestopuinen puutarhapöytä ja penkit.

Lataa opas tästä!

 

Pergolaoppaat

Klassinen pergolaopas

Lataa ohje

Pergola liimapuusta

Lataa ohje

Pergola sahatavaralankuista

Lataa ohje