Pergolan rakentaminenHaaveiletko kesäkeittiöstä, tai klassisesta puutarhakatoksesta pihan aurinkopaikassa? Pergolan rakennusohjeillamme rakennat kauniin pihakatoksen täydentämään pihan oleskelutiloja. Pergolaan voi lisätä vedenpitävän valokatteen niin sen käyttömahdollisuudet ovat hyvät säästä riippumatta.

Yksinkertaisen pergolan rakentaminen sujuu 1-2 päivässä. Selvitä kuitenkin muutama seikka, ennen kuin ryhdyt toimeen.

1. Tarvitaanko rakennuslupa

Lähtökohtaisesti lupa tarvitaan aina, kun pihalle rakennetaan uutta, uudistetaan vanhoja rakenteita tai pintamateriaaleja. Lupakäytännöt vaihtelevat kunnittain. Lupamenettelystä kannattaa tiedustella  suoraan kunnan rakennusvalvonnasta ja tämän jälkeen voi tarvittaessa olla yhteydessä naapureihin, jotta vältetään ikävät jälkiselvittelyt.

Esimerkki lupakäytännöstä:

  • Pergola ja pieni kasvihuone > ei tarvitse lupaa
  • Puukatos, huvimaja, grillikatos ja katettu terassi > tarvitsevat luvan

Myös mahdolliset mökkialueiden pihan rakentamista säätelevät määräykset löytyvät kunnan rakennusjärjestyksestä.

2. Valitse sopiva paikka

Rakennuspaikan valintaan vaikuttavat monet tekijät ja rakenteen käyttötarkoitus. Halutaanko nauttia aamu- vai ilta-auringosta? Millaiset ovat pihan tuuliolosuhteet? Tarvitaanko rakenteeseen sähköä, entä vettä? Pitäisikö kulkemisen sisältiloista pergolaan olla helppoa? Onko rakennuspaikassa pehmeä vai kallioinen maaperä?

Muistathan myös, että perussäännön mukaan, rakenteen etäisyys naapurin rajasta tulee olla vähintään 4 metriä.

3. Valitse sopiva pergolamalli

Klassinen pergolaoppaamme auttaa sinua toteuttamaan kauniin perinteisen pergolan. Helppoa ohjettamme muokkaamalla ja mittoja vaihtamalla saat juuri omaan pihaasi sopivan pihakatoksen. Modernit pergolarakenteet täydentävät tyylikkäästi selkeälinjaista ja virtaviivaista pihaa.

Klassinen pergola

Tämän perinteisen mallisen katoksen alle mahtuu hyvin puutarhapöytä ja penkit, tai vaikkapa puutarhurin istutuspöytä. Köynnöskasvit voi asettaa kasvamaan pystyrimoja ja kattovasoja pitkin. Ne tuovat kasvaessaan näkösuojaa. Aidan voi jättää halutessaan toteuttamatta, mutta se tuo rakenteeseen tarvittavaa jämäkkyyttä mikäli perustukset ovat yksinkertaiset. Pihakatos on hyvä rakentaa kiinni terassipatioon, jos mahdollista. Tällä tapaa rakenteesta tulee erittäin tukeva.

Lataa pergolaopas tästä!

Pergola liimapuusta

Modernit, helposti muunneltavat pergolamallit sopivat mainiosti myös kaupunkipihaan. Tämän pergolan runkona toimivat massiviset, kyllästetyt 140mm x 140mm liimapuutolpat. Pergolarungon voi toteuttaa myös esim 115mm x 115mm -kokoisilla tolpilla. Pergolarakenne on vakaa kulmiin asennettavien tukipuiden ansiosta. Katosrakenne toimii esimerkiksi kesäkeittiönä, ja sen voi halutessaan kattaa.

Näkösuoja-aita tuo katosrakenteeseen lisävakautta, tuulensuojaa ja sopivasti yksityisyyttä. Aidan voi rakentaa tarkoitukseen sopivassa korkeudessa ja sopivalla rimavälillä. Aitarimat voi halutessaan asentaa myös pystysuuntaan. Pergolarungon voi pintakäsitellä päärakennukseen sopivalla rakentamista seuraavana kesänä.

Lataa opas tästä!

Pergola lankusta

Tämän pergolan rakennusmateriaalina on käytetty järeää painekyllästettyä lankkua 48mm x198mm. Rakenteen mitat on helppo sopeuttaa omaan pihaan sopivaksi. Samalla yksikertaisella rakennustekniikalla on toteutettavissa selkeälinjainen säätä kestävä kestopuinen puutarhapöytä ja penkit.

Lataa opas tästä!

 

Pergolaoppaat

Klassinen pergolaopas

Lataa ohje

Pergola liimapuusta

Lataa ohje

Pergola sahatavaralankuista

Lataa ohje