Terassinomistaja, tee nämä asiat keväällä!

to 17. maaliskuuta 2022 16.38.00


Terassin huolto tuo käyttöikää ja -mukavuutta

Kevään tullen lumen alta paljastuvat pinnat kaipaavat hoitoa. Huoltovapaata terassimateriaalia ei ole, sillä kaikki pinnoitteet kaipaavat ainakin säännöllistä puhdistusta. Muuten meno voi käydä liukkaaksi.

Terassipintojen huolto kannattaa tehdä joka kevät. Mikäli huolto laiminlyödään toistuvasti, lika alkaa kerrostua ja pinttyä huokoiseen terassilautaan. Hoitamattomat puupinnat alkavat nukkaantua ja lopulta lautapintaan alkaa nousta tikkuja. 

Kestopuu eli painekyllästetty puu, harmaantuu ulkona sään ja auringon uv-säteilyn vaikutuksesta. Lisäksi puu altistuu käytöstä ja esimerkiksi lumikuormasta, jäästä ja hiekasta johtuvalle mekaaniselle rasitukselle. Hoidetut pinnat pysyvät kauniina ja miellyttävinä koskettaa. Hoidettu puupinta myös vanhenee luonnollisen kauniisti.

Säännöllisesti huolletun kestopuuterassin käyttöikä voi olla jopa kolme vuosikymmentä. Terassin hoito säästää sekä kukkaroa että luontoa, kun rakenteiden uusimisväli kasvaa.

Terassin pesu ja puhdistus

Tärkein huoltotoimenpide on säännöllinen pintojen puhdistus. Reipasotteinen harjaus tai pyyhintä poistaa roskat, siitepölyn ja lian pinnoilta. Mikäli pinta on selvästi likainen, pesu vedellä tai miedolla pesuaineella saattaa olla tarpeen.

Terassin pesu kannattaa tehdä vasta kevään siitepölykauden jälkeen. Pinttyneen lian ja homeen poistamiseen on saatavilla erilaisia terassipesu ja homeenpoistoaineita. Ympäristön tarpeettoman kuormituksen vähentämiseksi kannattaa kokeilla ensin vesipesua ja siirtyä vahvempiin pesuaineisiin vasta jos muu ei tehoa.

Pinttyneen terassin puhdistukseen voi kokeilla painepesuria. Painepesurilla puhdistus on helppoa ja nopeaa. Tällöin on syytä käyttää terassipesuun tarkoitettua harjapäätä ja edetä varovasti, jottei kova paine tee vaurioita lautapintaan.

Tarkasta kiinnikkeiden kunto

Terassin pesun yhteydessä on hyvä tarkastaa terassin kiinnikkeiden kunto. Kannen ruuvien lisäksi on hyvä kurkata kannen alle terassirunkoon. Mikäli rungon kiinnikkeissä on vaurioita, vaihda ne tai lisää uusia. Ruostumattomat kiinnikkeet ovat turvallisin ratkaisu kantavissa rakenteissa. Käytäthän yhdessä vain samanlaisia kiinnikkeitä ( ruostumaton & ruostumaton, kuumasinkitty & kuumasinkitty).

Pintakäsittely suojaa ja uudistaa

Terassin pintakäsittely suojaa puuta ja tekee siitä miellyttävän koskettaa. Öljyämisen aika on vasta pidemmällä keväällä, kun ilman lämpötila on vähintään 6 astetta ympäri vuorokauden.

Kestopuun pintakäsittely ei ole välttämätöntä puun kestävyyden vuoksi mutta se tuo useita hyötyjä. Käsittely vähentää terassilautojen halkeilua ja estää likaa pinttymästä puuhun. 

Sävytetyillä öljyillä tai puunsuoja-aineilla voidaan uudistaa terassi kokonaan toisen väriseksi. Terassin öljyäminen värittömällä öljyllä on puolestaan hyvä ratkaisu, jos painekyllästetyn puun halutaan antaa harmaantua. Väritön öljy ei suojaa puuta harmaantumiselta.

Käsittelyssä on tärkeää noudattaa maalinvalmistajan ohjeita. Terassiöljyä kannattaa annostella maltillisesti ja ylimääräinen öljy tulee pyyhkiä pois lautapinnalta.  Lisäksi on tärkeää muistaa, ettei uutta kestopuuterassia voi heti käsitellä.

Lue täältä lisää pintakäsittelystä

terassin pintakäsittely

Lue lisää:

Näin elvytät repsahtaneen terassin!

Ethän tee näitä mokia terassin kanssa?

Vinkit täydellisen terassilaudan valitaan

Terassin rakennusvinkit keltanokille

 

 

< Takaisin