Parhaat vinkit terassin uudistamiseen

ti 5. helmikuuta 2019 15.24.00

Parhaat vinkit terassin uudistamiseen

Huolella rakennettu ja hartaudella huollettu, painekyllästetystä puusta rakennettu terassi kestää käytössä pitkään. Puupinnan käyttömukavuus säilyy, kun terassilaudat muistaa pestä ja pintakäsitellä puuöljyllä säännöllisesti. Joskus huoltotoimenpiteet kuitenkin unohtuvat. Tällöin kansilaudoitus harmaantuu ja vuosien kuluessa huoltamaton lautapinta nukkaantuu ja lika alkaa pinttyä.

Huolellinen pesu usein auttaa, vaikka edellisestä huoltokerrasta olisi vierähtänyt pidempikin tovi. Joskus kovemmatkaan otteet eivät tunnu tehoavan. Tällöin on syytä ottaa käyttöön viimeiset oljenkorret:

1. Uudista pinta tummalla värillä

Tumman harmaat ja mustaksi sävytetyt terassiöljyt peittävät tehokkaasti tummuneen lautapinnan. Sopivia öljyjä on useita, ihania sävyvaihtoehtoja vieläkin enemmän. Mitä useampi käsittely, sen peittävämpi on lopputulos sävytetyllä terassiöljyllä syntyy. Sävytetyn öljyn päällä voi käyttää halutessaan väritöntä öljyä, joilloin vältetään liika "maalimaisuus". Luethan vielä tarkasti käyttöohjeet maalipurkin kyljestä.

Paras sää pintakäsittelyille on pilvipouta, suorassa auringonpaisteessa pintakäsittelyaine kuivuu liian nopeasti. Huomioithan, että lämpötilan tulisi pysytellä yli 6 asteessa ympäri vuorokauden.

Tee näin: 

Tee huolellinen alkupuhdistus terassipesuaineella ja tarvittaessa kevyesti painepesurilla. Anna puun kuivua pesun jälkeen muutama päivä. Varaudu käsittelemään pinta ainakin pariin kertaan. Käsittele vain 2-3 lautaa kerralla puun syiden suuntaisesti. Vältä annostelemasta liikaa öljyä ja pyyhi lopuksi ylimääräinen imeytymätön öljy pois nukkaamattomalla rätillä. 

Tummaksi öljytty terassi on modernia ja näyttävää tyyliä arvostavan valinta. Ennen värin valintaa on hyvä huomata, että mitä tummempi pinta, sitä enemmän se kuumenee auringossa. Ota myös huomioon, että tummassa pinnassa vaalea lika, esim. siitepöly, näkyy paremmin. 

2. Korvaa kärsineet kansilaudat uusilla

Vaikka kansilaudat olisivatkin jo mennyttä, saattaa terassirunko olla yhä edelleen hyvässä kunnossa. Rungot tehdään turvallisuussyistä lähes aina A-luokan kestopuusta, jonka käyttöikä on (kosteusrasitteesta riippuen) 20-30 vuotta. Vanhan, hyväkuntoisen rungon hyödyntäminen on sekä taloudellisesti että ekologisesti järkevää. Pitkäikäisten puutuotteiden käyttö, niiden huoltaminen ja loppuun käyttäminen ovat luonnon kannalta paras ratkaisu.

Tee näin: Pura vanha terassikansi ja toimita kyllästetyt laudat lähimpään kunnalliseen kierrätyspisteeseen. Tarkasta terassirungon sekä siinä käytettyjen kiinnikkeiden kunto. Korvaa heikenneet kiinnikkeet uusiin, ruostumattomiin kiinnikkeisiin. Lisää tarvittaessa vanhaan runkoon tukipuita ja perustuksia terassia tukevoittamaan.

 

Terassin kansilaudoiksi on tarjolla eri tavoin uritettuja kestopuu terassilautoja sekä leveitä ja kapeita lautavaihtoehtoja. Saatavilla on myös valmiiksi harmaaksi öljyttyjä terassilautoja. Leveiden ja paksujen lautojen käyttö on vahvassa kasvussa. Massiivisilla terassilankuilla saa aikaan todella näyttävän lopputuloksen.

< Takaisin