Rakenna terassi ympäristöseikat huomioiden

to huhtik. 13 08:00:00 2023

Terassimateriaalien vastuullisuus puntarissa

Ympäristö- ja vastuullisuusasiat ovat pinnalla myös omaa kotipihaa suunniteltaessa. Tietoa pihanrakentamiseen käytettävien materiaalien ympäristövaikutuksista osataan nykyään etsiä ja vaatia. Valveutunut kuluttaja käyttää euronsa viisaasti ja pohtii eri materiaalivaihtoehtoja ja niiden vastuullisuutta monelta kantilta.

Ostamisen vähentäminen ja harventaminen ovat tehokkain tapa vähentää rakentamisen aiheuttamaa ympäristökuormitusta. Hyvien valintojen tekeminen tukee tätä tavoitetta. Suosimalla kestäviä ja korjattavia tuotteita ja huolehtimalla siitä, että ne palvelevat käytössä pitkään, kuluttaja käyttää tehokkaasti päätösvaltaansa ympäristön hyväksi.

Kotimaisella kestopuulla on pienet ympäristövaikutukset

Rakennusmateriaalien hiilipäästöt ovat tarkastelun alla. Uusiutuva, hiiltä sitova puuraaka-aine on vahvoilla ilmastokisassa. Uudet vaatimukset pakottavat tuotevalmistajia tarkastelemaan raaka-ainehankintojaan, valmistusprosesseitaan ja toimitusketjujaan kriittisin silmin.

Myös kestopuun valmistajat ovat halunneet selvittää oman tuotteensa elinkaarivaikutukset. VTT:n laatima Kestopuun ympäristöseloste vahvistaa, että kestopuun laskennalliset elinkaarenaikaiset ympäristövaikutukset ovat varsin maltilliset. Eri terassimateriaalien ilmastovaikutusten vertailututkimuksessa kestopuu on selvä ykkönen. Muut terassimateriaalit jäävät vertailussa selvästi NTR-laatuvaatimukset täyttävälle painekyllästetylle puulle.

Suosi paikallista, valitse vastuullista

Puumateriaali, joka saadaan läheltä vastuullisesti hoidetuista metsistä, on ympäristön kannalta lähtökohtaisesti järkevin ratkaisu. Vastuullista alkuperää todentavat mm. kestopuun valmistajille myönnetyt PEFC-sertifikaatit.

Tuhansien kilometrien päästä kuljetettu puumateriaali, ekologinenkaan sellainen, ei vertailussa pärjää kotimaisille puuratkaisuille. Kotimaisen puun korvaaminen tuontimateriaaleilla, lehtikuusella tai trooppisilla puulajikkeilla, on ongelmallista ekologisesti, kansantaloudellisesti ja valitettavan usein myös eettisesti. Kotimaisten puutuotteiden kysyntä tuo alueellista hyvinvointia, verotuloja ja työllisyyttä suomalaisille koko jalostusketjun kautta. Osansa saavat yhteiskunnan lisäksi metsänomistajat, puutavaran kuljettajat ja puuraaka-ainetta jalostavat yritykset.

Puunsuojaus moninkertaistaa puun käyttöiän

Keskusteluissa törmää ajoittain sitkeään väittämään, ettei kyllästetty puu olisi ympäristömielessä hyvä ratkaisu. Ajatus tuntuu usein perustuvan siihen, että kyllästetyssä puussa on puunsuoja-aineita.

Kyllästetyssä puussa käytetään puunsuoja-aineita, sillä se on tutkitusti tehokkain tapa parantaa kotoperäisten puulajikkeidemme lahonkestävyyttä. Kotimainen kestopuu suojataan turvallisilla ja tehokkailla puunsuoja-aineilla. Kestopuun suoja-aineet täyttävät kaikki kotimaiset ja eurooppalaiset ympäristö- ja viranomaisvaatimukset.

Puun kyllästäminen korkeiden pohjoismaisten NTR-laatustandardien mukaisesti moninkertaistaa puun käyttöikän. Kestopuun puun käyttö säästää metsävaroja ja merkittävän määrän muita resursseja verrattuna siihen, että lahoava rakenne uusittaisiin toistuvasti.

Valitse viisaasti, hoida hartaasti

Kyllästetyn puun käyttö on vastuullinen ja järkevä valinta siellä, missä puu altistuu sateelle tai maasta nousevalle kosteudelle pitkäkestoisesti tai toistuvasti. Näissä rakenteissa kyllästetyn puun käyttö on ekologisesti viisasta ja toki myös henkilöturvallisuussyistä erittäin perusteltua.

Rakenteissa, jotka eivät altistu kosteudelle, voidaan käyttää muita puumateriaaleja. Tällaisia ovat esimerkiksi ulkovarastojen ja grillikodan lattiat, lasitetut parvekkeet jne. 

Koostimme muistilistan siitä, kuinka käytät viisaasti ja resurssitehokkaasti kestopuuta:

  • Osta tarpeeseen.
  • Tee hankinnat rakennuspaikan läheltä ja minimoi kuljetukset.
  • Osta se mitä tarvitset: Valitse määrämittoja. Jos jää yli, nikkaroi kukkalaatikko tai tarjoa hukkapalat naapurille.
  • Käytä oikein. (Älä asenna painekyllästettyä puuta sisälle)
  • Rakenna fiksusti. Älä asenna puuta suoraan maahan, jos ei ole pakko. Tee rakenteista tuulettuvia, jotta puu voi kuivua.
  • Hoida & huolla. Varmista, että rakenteen elinkaari on mahdollisimman pitkä.
  • Käytä materiaali käyttöikänsä loppuun: Hyödynnä ehjä terassirunko, käännä kansilaudat, uusiokäytä toisaalla.
  • Toimita käytöstä poistettu kyllästetty kunnan keräyspisteeseen. Kestopuu hyödynnetään energiaksi!
< Takaisin