Heikkolaatuista kyllästettyä markkinoilla

ti kesäk. 04 09:30:00 2024

Lämmin sää vilkastutti terassilautakauppaa

Terassinrakennussesonki on tällä hetkellä Suomessa vilkkaimmillaan. Valtaosa suomalaisten terasseista rakennetaan kotimaisesta painekyllästetystä kestopuusta. Kestopuun myynti oli tammi-huhtikuussa edellisvuoden tasolla, mutta toukokuun jälkeen ollaan luultavasti jo selvästi edellä edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa, arvioi toimialayhdistys Kestopuuteollisuus ry.

Eritoten kotitaloudet ovat lähteneet huhti-toukokuussa puutavaraostoksille. Kaupaksi käyvät terassilaudat ja liimapuutolpat, joista rakennetaan nyt pergolakatoksia suojaamaan kuumuudelta. Myös kukkalaatikot ja pienet nikkaroinnit kiinnostavat. Ruskea kestopuu on edelleen suomalaisten suosikki: Noin 70 % terassilaudoista myydään ruskeana.

Heikkolaatuista kyllästettyä markkinoilla

Kestävää ja laadukasta terassimateriaalia etsivän kannattaa nyt olla tarkkana puutavaran laadun ja merkintöjen osalta. Markkinoilla liikkuu tällä hetkellä jonkin verran painekyllästettyä puuta, joka on laadultaan heikkoa. - Tällaisen tuotteen käyttöikä voi jäädä merkittävästi odotuksia lyhyemmäksi, varoittaa Kestopuuteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Ella Springare.

Pohjoismaisten NTR-laatuvaatimusten mukaisesti puunsuoja-aineen tulee olla pitoisuudeltaan riittävä ja läpäistä mäntyraaka-aineen pintapuu. Sydänpuuhun kylläste tunkeutuu vain muutaman millimetrin syvyydeltä. Suomessa kestopuuta valmistaa 12 yritystä, joista kaikki noudattavat samaa laatukäytäntöä.

Aidossa kestopuussa on merkinnät kunnossa

- Laatuvaatimusten mukaisesti valmistettu kestopuu on merkitty pienillä keltaisilla tai valkoisilla lapuilla, jotka löytyvät laudan päästä, muistuttaa Springare. Lappuun on merkitty tuotteen valmistaja, tuotteen logo ”kestopuu” sekä puunsuojaluokka NTR A tai NTR AB.
Käyttöikä laatukriteerit täyttävälle puulle on jopa viisinkertainen käsittelemättömään puuhun verrattuna. -Hankkimalla kotimaista laadukasta ja asiallisesti merkittyä kestopuuta varmistat myös, että tuote on suojattu turvallisilla puunsuoja-aineilla.

Suoja-aine ei tunkeudu sydänpuuhun

Kyllästetyn puun ostajilta tulee jonkin verran kyselyitä kyllästyksen laadusta ja siitä, miten voi tarkastaa, että tuote on kunnossa. Merkintöjen lisäksi kannattaa tarkastella laudan katkaisupintaa. Vihertävä tasainen alue vuosirenkaita seuraten on hyvä merkki, vaikka arviointi voi olla käytännössä hankalaa.

Jos lauta on sahattu lähetä tukin keskikohtaa, siinä on tyypillisesti paljon sydänpuuta, johon kylläste ei tunkeudu kuin vain muutaman millimetrin verran. - Se on aivan normaalia, täsmentää Springare. Erityisesti terassirungoissa käytetyssä 48 millimetriä paksuissa kestopuissa on paljon, jopa noin 60 % -75 %,  sydänpuuta. Sydänpuu on luonnostaan lahonkestävää.

- Kaikkiaan täytyy sanoa, että puunsuojauksen laatu on Suomessa huipputasolla ja kestopuu-tuotteiden kestävyyteen terasseissa voi huoletta luottaa. Meillä myös jälleenmyyjillä on pääsääntöisesti hyvä osaaminen kestopuusta ja halu tarjota asiakkailleen tuotteita, jotka ovat turvallisia ja vastaavat odotuksia käyttöiän suhteen.

 

Lue lisää

Laatuleimatun kyllästetyn puun valmistajat

Kestopuu materiaalina

< Takaisin