› Kestopuuteollisuus ry
› Ajankohtaista
› Yhteydenotto
suomeksiin english

Etusivu » Piharakentaminen » Pergolan rakentaminen

Pergolan rakentaminen

 

Haaveiletko kesäkeittiöstä, tai klassisesta puutarhakatoksesta pihan aurinkopaikassa? Pergolan rakennusohjeilla pääset hyvään alkuun hankkeessasi. Selvitä kuitenkin muutama seikka, ennen kuin ryhdyt toimeen.

 

Ennen pergolan rakentamista:

 

1. Selvitä tarvitaanko rakennuslupa

Lähtökohtaisesti lupa tarvitaan aina, kun pihalle rakennetaan uutta, uudistetaan vanhoja rakenteita tai pintamateriaaleja. Lupakäytännöt vaihtelevat kunnittain. Lupamenettelystä kannattaa tiedustella  suoraan kunnan rakennusvalvonnasta ja tämän jälkeen voi tarvittaessa olla yhteydessä naapureihin, jotta vältetään ikävät jälkiselvittelyt.

 

Esimerkki lupakäytännöstä:

- Pergola ja pieni kasvihuone > ei tarvitse lupaa

- Puukatos, huvimaja, grillikatos ja katettu terassi > tarvitsevat luvan

 

Myös mahdolliset mökkialueiden pihan rakentamista säätelevät määräykset löytyvät kunnan rakennusjärjestyksestä.

 

 

2. Valitse sopiva paikka

Rakennus paikan valintaan vaikuttavat monet tekijät ja rakenteen käyttötarkoitus. 

Halutaanko nauttia aamu- vai ilta-auringosta? Millaiset ovat pihan tuuliolosuhteet? Tarvitaanko rakenteeseen sähköä, entä vettä? Pitäisikö kulkemisen sisältiloista pergolaan olla helppoa? Onko rakennuspaikassa pehmeä vai kallioinen maaperä?

 

Muistathan myös, että perussäännön mukaan, rakenteen etäisyys naapurin rajasta tulee olla vähintään 4 metriä.

 

 

3. Valitse sopiva pergolamalli

Klassinen pergolaoppaamme auttaa sinua toteuttamaan kauniin perinteisen pergolan. Helppoa ohjettamme muokkaamalla ja mittoja vaihtamalla saat juuri omaan pihaasi sopivan pihakatoksen.

 

Tämän perinteisen mallisen katoksen alle mahtuu hyvin puutarhapöytä ja penkit, tai vaikkapa puutarhurin istutuspöytä. Köynnöskasvit voi asettaa kasvamaan pystyrimoja ja kattovasoja pitkin. Ne tuovat kasvaessaan näkösuojaa. Aidan voi jättää halutessaan toteuttamatta, mutta se tuo rakenteeseen tarvittavaa jämäkkyyttä mikäli perustukset ovat yksinkertaiset.

 

pergola

 

 

   

Modernit, helposti muunneltavat pergolamallit sopivat mainiosti myös kaupunkipihaan.

 

 

Tämän pergolan runkona toimivat massiviset, kyllästetyt 140mm x 140mm liimapuutolpat. Pergolarungon voi toteuttaa myös esim 115mm x 115mm -kokoisilla tolpilla. Pergolarakenne on vakaa kulmiin asennettavien tukipuiden ansiosta. Katosrakenne toimii kesäkeittiönä, ja sen voi halutessaan kattaa.

 

Näkösuoja-aita tuo katosrakenteeseen lisävakautta, tuulensuojaa ja sopivasti yksityisyyttä. Aidan voi rakentaa tarkoitukseen sopivassa korkeudessa ja rimavälillä. Aitarimat voi halutessaan asentaa myös pystysuuntaan.

 

 

pergolan ja kesäkeittiön rakennusohje

 

Tämän pergolan rakennusmateriaalina on käytetty järeää painekyllästettyä lankkua 48mm x198mm. Rakenteen mitat on helppo sopeuttaa omaan pihaan sopivaksi. Samalla yksikertaisella rakennustekniikalla on toteutettavissa selkeälinjainen säätä kestävä kestopuinen pihakalusto.
Katso sen ohje tästä!

 


                 

 


Olemme koonneet parhaat terassi- ja pergolaideat Suomesta ja maailmalta Pinterest-sivullemme. Klikkaa alta Kestopuu-kuvaketta ja inspiroidu upeiden kuvien parissa!

Terassit / Pergolat -taulustamme löydät ideoita ja sisutuksia mm. aiheista: pihakatos, kesäkeittiö, grillikatos, patio, terassikalusteet, harmaa, neutraalit värit

 

 
 
 
Tutustu rakentamisoppaisiimme,
lataa oppaat tästä!

 

 

 AITAOPAS

 

 LAITURIOPAS