› Kestopuuteollisuus ry
› Ajankohtaista
› Yhteydenotto
suomeksiin english

Etusivu » Piharakentaminen » Kestopuun maalaus ja pintakäsittely

Terassin huolto ja pintakäsittely

 

Kestopuu, eli painekyllästetty puu, harmaantuu ulkona auringonvalon vaikutuksesta kuten muutkin puumateriaalit. Sen lisäksi se altistuu säästä ja käytöstä johtuvalle mekaaniselle rasitukselle. Kestopuusta rakennettua terassia kannattaakin huoltaa, jotta sen käyttömukavuus säilyy ja puupinta pysyy kauniina. Terassin huolto on hyvä tehdä keväällä, pahimman siitepölykauden jälkeen.

 

Mikäli terassin alkuperäistä väriä halutaan ylläpitää, pintakäsittely siveltävällä puunsuoja-aineella on tarpeen. Pintakäsittelystä on toki muutakin hyötyä: Se elävöittää kestopuun pintaa, vähentää halkeilua ja helpottaa puun puhtaanapitoa.

 

Kestopuusta tehdyn terassin pintakäsittelyyn sopivat sävytetyt ja sävyttämättömät puuöljyt sekä kuultavat puunsuojat. Ruskean kestopuun käsittelyyn kannattaa valita ruskeaksi sävytetty tuote. Sopivia pintakäsittelyaineita ja tuotemerkkejä on runsaasti.

 

Värin valinnassa kannattaa lisäksi huomioida, että kyllästetyn puun vihreä sävy saattaa vaikuttaa vaaleampien sävyjen lopputulokseen. Hyvin tummaksi sävytetyt laudat taas kuumenevat auringossa. Tummassa värissä myös siitepöly ja vaalea lika näkyvät helpommin.

 

Pintakäsittelyn voi tehdä kun ulkoilman lämpötila on +6 astetta ympäri vuorokauden. Sopiva sää on pilvinen tai pilvipouta, suorassa auringonvalossa pintakäsittelyaine kuivuu liian nopeasti.

 

Ennen pintakäsittelyä:

 

Varmista, että puu on riittävän kuivaa. Kostealle puulle tehty pintakäsittely hilseilee pois. Perussäännön mukaan keväällä rakennettu pinta on loppukesällä riittävän kuiva käsiteltäväksi. Uuden terassin pintakäsittelyn voi myös huoletta jättää seuraavalle kesälle. 

 

Puhdista pinta ennen maalaamista harjaamalla, ja tarvittaessa pesemällä. Pinttyneen terassin puhdistukseen voi käyttää mietoa pesuainetta (mäntysaippua) tai rautakaupasta saatavaa terassipesuainetta. Painepesuria käytettäessä kannattaa käyttää kevyttä painetta tai terassipesuun tarkoitettua suutinta.

 

Tee näin: 

 

Käsittele 2-3 lautaa kerrallaan, puunsyiden myötäisesti. Annostele pintakäsittelyainetta kohtuudella ja pyyhi ylimääräinen aine pois nukkaamattomalla rievulla. Terassin huoltokäsittelyt on hyvä tehdä jatkossa samalla tuotteella (öljy > öljy). 

 

Tiesitkö, että... Luonnollisen harmaa terassi saadaan jättämällä puu pintakäsittelemättä. Puun voi antaa harmaantua auringossa 1-3 vuotta. Tämän jälkeen terassi kannattaa käsitellä esim. värittömällä puuöljyllä tai puunsuojalla.

 

Terassipinnan harmaantumista voi myös halutessaan nopeuttaa siihen tarkoitetuilla, piiteknologiaan perustuvilla puunsuoja-aineilla.

 

 

 

 
     
     Näin maalaat terassin

 

 

 Olemme koonneet parhaat piharakenteiden maalausideat Suomesta ja maailmalta Pinterest-sivullemme.
Klikkaa alta Kestopuu-kuvaketta ja inspiroidu upeiden kuvien parissa!