› Kestopuuteollisuus ry
› Ajankohtaista
› Yhteydenotto
suomeksiin english

Etusivu » Kyllästetty puu » Usein kysyttyä

Usein kysyttyä


Voiko painekyllästetyn puun hävittää polttamalla?


Kyllästettyä puuta ei tule polttaa kotitulisijoissa tai nuotiossa. Kyllästetyllä puulla on Suomessa oma kierrätysjärjestelmänsä. Käytöstä poistettu kyllästetty puu tulee toimittaa kunnallisiin jätepisteisiin tai jätelaitoksille. Osa puutavarakaupoista vastaanottaa terassihankkeesta ylijääneitä hukkapaloja ja työstöjätettä. Lisätietoa palautuspisteistä saa oman kunnan jätehuollosta. Elinkaarensa päätteeksi kyllästetty puu hyödynnetään energiaksi.

 

Voiko painekyllästettyä puuta maalata?

Kyllä voi. Painekyllästettyyn puuhun maali tarttuu hyvin. Ainoa edellytys on, että maalattavan puun tulee olla kuivaa, kosteus alle 18%. Hyvänä ohjeena voidaan pitää, että painekyllästetyt puurakenteet kannattaa maalata rakentamista seuraavana kesänä. Lisää ohjeita kestopuun öljyämiseen ja maalaamiseen löydät täältä.

 

Minkälaisia merkintöjä painekyllästetyssä kestopuussa käytetään?

Kyllästyslaitoksilla kyllästettyyn puuhun kiinnitetään kappalekohtainen merkintälipuke, josta selviää mm. kyllästyksen suorittaneen yrityksen nimi ja  kyllästetyn puutavaran suojausluokka (A tai AB). Aito kestopuu on merkitty kestopuu -tavaramerkillä. Kestopuun valmistajat käyttävät lisäksi tuotteessaan avainlippua viestimässä kestopuun kotimaisesta alkuperästä.

 

 

Milloin pitäisi käyttää painekyllästettyä puuta?

Olosuhteissa, joissa on kosteutta, lämpöä ja happea, kyllästämätön puu ei kestä vaan lahoaa. Kyllästämättömän puun lahoaminen alkaa, kun rakenteen kosteus nousee yli 18%:n. Säälle alttiissa rakenteissa kosteusprosentti nousee helposti yli 20:n, maakosketuksessa helposti yli 30:n. Siveltävä puunsuoja-aine ei yksistään tarjoa puulle riittävää suojaa laholta.

 

Kestopuu on laadukas, kotimainen ja markkinoiden pitkäikäisin puumateriaali. Käyttämällä kestopuuta silloin kuin olosuhteet niin vaativat, varmistetaan rakenteen turvallisuus ja pitkä käyttöikä. Kestopuun käyttö vähentää metsävarojen ja rakenteiden uusimisen edellyttämää resurssien käyttöä sekä säästää kustannuksia.

 

Mitä tapahtuu hoitamattomalle kestopuulle?

Kestopuu ei lahoa vaikka sen huolto ja hoito laiminlyödään. Kestopuun käyttömukavuus säilyy ja puu vanhenee kauniisti, jos sen pinta puhdistetaan ja käsitellään siveltävällä puunsuoja-aineella säännöllisesti. Pintakäsittely helpottaa puupinnan puhdistusta sekä vähentää puun halkeilua ja kosteuselämistä. 

 

Välttämättömiin huoltotoimenpiteisiin kuuluu puupinnan pesu. Mikäli terassin pesu jätetään tekemättä, puun pinta saattaa tulla liukkaaksi. Lika alkaa pinttyä puupintaan ja laudat tummuvat. Hoitamattoman puun pinta nukkaantuu ja alkaa tikkuuntua vuosien kuluessa.

 

Voiko kyllästettyä puuta käyttää kasvimaalla / kasvilaatikoissa?

Kyllä voi. Kestopuuta ei kuitenkaan tule käyttää suorassa kosketuksessa syötävien kasvien kanssa. Puun ja mullan väliin kannattaa laittaa esim. patolevyä tai rakennusmuovia.

 

Mistä johtuu kestopuun vihertävä väri?

Kyllästetty puu saa vihertävän värinsä suoja-aineen sisältämästä kuparista. Kestopuun vihertävä sävy haalistuu nopeasti auringossa. Ruskean kestopuun väri aikaansaadaan lisäämällä suoja-aineen joukkoon ruskeaa väripigmenttiä.

 

Minkä sävyisenä kestopuuta on saatavilla?

Kestopuun väreinä ovat vihreä, ruskea ja harmaa. Vihreän ja ruskean kestopuun valikoima on todella laaja: saatavilla on esim. terassilautoja ja -lankkuja, runkopuutavaraa, rimoja ja aitatolppia useassa eri koossa. 

 

Harmaata kestopuuta on pääosin tarjolla 145mm leveinä terassilautoina. Harmaita terassilautoja on markkinoilla kahdenlaisia: 33mm paksuissa laudoissa harmaa väri on saatu aikaan pintakäsittelemällä puu harmaalla puuöljyllä. Kestopuu Cello on saanut pintaansa kuumaöljykäsittelyn.

 


Kestopuu harmaa 33x145mm

Kestopuu Cello 28x145mm

 

Miten kyllästetyn puun kierrätys toimii?

Suomessa on kansainvälisesti ainutlaatuinen, kyllästetyn puun valmistajien perustama kierrätysjärjestelmä. Käytöstä poistettu kyllästetty puu ja työstöjätteet tulee toimittaa kunnallisiin jätepisteisiin tai jätelaitoksiin. Työstöjätteitä vastaanottavat myös muutamat puutavaraliikkeet (kartta palautuspisteistä).

 

Palautuspisteistä puu kerätään Kestopuun kierrätysterminaaliin. Siellä puusta poistetaan metallikiinnikkeet, jotka toimitetaan metallikierrätykseen. Tämän jälkeen puu haketetaan. Kyllästetty puu hyödynnetään elinkaarensa päätteeksi energiaksi. Se käsitellään kyllästetyn puun käsittelyyn erikoistuneissa polttolaitoksissa, joissa polton savukaasut puhdistetaan ja tuhka stabiloidaan.

 

Millä saadaan parhaiten estettyä kestopuun halkeilu?

Puun halkeilua voidaan vähentää pintakäsittelyllä. Kyllästetyn puun tulee antaa rauhassa kuivua ennen ensimmäistä pintakäsittelyä. 

 

Millaisia ovat kestopuussa nykyään käytettävät kyllästysaineet?

Kestopuun kyllästysaineena käytetään turvallisia, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (TUKES) hyväksymiä puunsuoja-aineita. Näiden kuparipohjaisten suoja-aineiden turvallisuus ja tehokkuus on tutkittu ja varmistettu ennen niiden käyttöönottoa. Suomessa käytössä olevat suoja-aineet täyttävät kaikki REACH- ja BPR-vaatimukset. Kestopuu ei sisällä arseenia ja kromia.

 

Kestopuun käyttöikä on pitkä. Monissa vanhoissa piharakenteissa voi olla edelleen käytössä käytöstä poistuneilla suoja-aineilla käsiteltyä puuta. Rakenteita ei tarvitse purkaa vaan ne kannattaa käyttää loppuun, ja toimittaa sen jälkeen asianmukaisesti kierrätykseen. 

 

Voiko painekyllästetty puu homehtua?

Suoja-aineet sisältävät homeenestoainetta, jolla estetään kyllästetyn puun homehtuminen. Mikäli kyllästettyä puuta käytetään erittäin kosteissa olosuhteissa, joissa ilmankierto on huono, saattaa puun pintaan ilmestyä tummia hometäpliä. Pintahome voidaan pestä pois miedolla pesuaineella ja harjalla.

 

Koska kestopuuta maalataan ja millä maalilla saadaan paras tulos?

Kyllästetyn kestopuun tulee antaa rauhassa kuivua ennen pintakäsittelyä. Painekyllästetyt puurakenteet kannattaakin maalata vasta rakentamista seuraavana kesänä hyvän puhdistuksen jälkeen. Kestopuun pintakäsittelyyn soveltuvat öljymaalit, alkydimaalit, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä puuöljyt. Sopivia tuotteita ja tuotemerkkejä on useita.

 

Oikea pintakäsittelyaine valitaan aina käyttökohteen mukaan: esim. terassipinnalle sopivat esim. puuöljyt ja kuultavat puunsuojat. Suosi samaa pintakäsittelyainetta myös tulevissa uusintakäsittelyissä. Lisää ohjeita kestopuun öljyämiseen ja maalaamiseen löydät täältä.

 

Sahauspinnan perusteella suoja-aine on tunkeutunut vain laudan pintaan,
onko kyllästys epäonnistunut?


Kestopuun tarkat NTR-laatukriteerit edellyttävät että kyllästysaineen tulee läpäistä puun laholle altis osa, eli pintapuusolukko. Sydänpuuhun kylläste tunkeutuu vain muutaman millin syvyydeltä. Sydänpuun osuus on 50-60% mäntytukin poikkipinta-alasta. Sydän- ja pintapuun määrä yksittäisissä lautakappaleissa riippuu siitä, mistä kohtaa mäntytukkia kyseinen lauta on sahattu.

 

Tästä johtuen kyllästysainetunkeuman syyvyys ja kyllästeen määrä eri lautojen välillä vaihtelevat. Mikäli kestopuun katkaisukohdassa kyllästettä on vain laudan pinnassa, voidaan kyseisen laudan päätellä olevan sydänpuuta.

 

Kestopuun laatua tuotantolaitoksilla valvoo säännöllisesti ulkopuolinen akkreditoitu laadunvalvoja.

 

 

 

 

 

 

 

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?

Soita meille p. 09 6229 400 tai
kysy sähköpostilla info@kestopuu.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?

Soita meille p. 09 6229 400 tai 
kysy sähköpostilla info@kestopuu.fi