› Kestopuuteollisuus ry
› Ajankohtaista
› Yhteydenotto
suomeksiin english

Etusivu » Kyllästetty puu » Milloin ja miten käytän kestopuuta

Milloin ja miten käytän kestopuuta

 Kestopuuta, eli painekyllästettyä puuta, käytetään monipuolisesti kaikessa piha- ja ympäristörakentamisessa. Tyypillisesti kestopuusta rakennetaan terasseja, pergoloita, laitureita, piha-aitoja, portaita ja turvallisia kulkuväyliä omaan kotipihaan tai mökille. Kestopuu sopii ulkonäkönsä ja käyttöominaisuuksiensa puolesta moneen ympäristöön; kaupunkipihaan, maalaismaisemaan sekä saaristoon.

 

Kestopuu on toimiva ratkaisu silloin, kun halutaan varmistaa rakenteen pitkä käyttöikä ja henkilöturvallisuus. Hyvän lahonkestävyytensä vuoksi kestopuu soveltuu myös vaativiin käyttöolosuhteisiin: Se turvallinen materiaali myös silloin, kun rakenne on suorassa kosketuksessa maaperään, veteen tai betoniin.

 

Kestopuun käyttö on lisäksi suositeltavaa, mikäli puurakenne on jatkuvasti alttiina säärasitukselle tai mikäli rakennetta on hankala myöhemmin korjata. Kestopuun käyttöikä on piharakenteissa on moninkertainen kyllästämättömään puuhun verrattuna. 

Pitkäikäiset puutuotteet, joita huolletaan ja jotka käytetään loppuun, ovat ympäristön kannalta paras valinta. Kestopuiset piharakenteet toimivat hiilivarastona elinkaarensa loppuun saakka, tämän jälkeen ne hyödynnetään energiaksi. Lue täältä lisää aiheesta.

Kyllästettyä puuta käytetään vain ulkotiloissa

Painekyllästettyä puuta ei tule käyttää asuinrakennuksen sisätiloissa. Painekyllästettyä puuta ei tule myöskään käyttää rakenteissa, jotka ovat suorassa kosketuksessa juomaveteen (kaivon kansi) tai syötäviin kasveihin. Mikäli kyllästettyä käytetään kasvatuslaatikoissa tai kasvimaalla, tulee puun ja mullan väliin asentaa patolevyä tai esim. rakennusmuovia. Painekyllästettyä puuta ei tule käyttää esim. maakellarin hyllyissä.

 

Näin valitset oikean kestopuutuotteen

Kestopuulla on kaksi NTR-laatustandardin mukaista suojausluokkaa: AB-luokka ja A-luokka. Puun käyttötarkoitus määrää, kumpaa tuotetta tulee käyttää. Lahonsuoja-aine on molemmissa luokissa sama.

 

AB-luokan kestopuu on tarkoitettu maanpinnan yläpuolisiin rakenteisiin (esim. terassien ja laitureiden kansilaudat, aitalaudoitukset). Kaikki ohuet kestopuutuotteet (terassilaudat ja rimat) on kyllästetty AB-luokkaan.

 

A-luokan kestopuuta käytetään edellisen lisäksi rakenteissa, jotka ovat maa-, vesi- ja betonikosketuksessa (tukirakenteet, rungot, perustukset). Kaikki 48 mm ja sitä paksummat kestopuut on suojattu A-luokkaan. 

 

 

AB-luokan kestopuun käyttökohteita: 

 

A-luokan kestopuun käyttökohteita: 

  • terassit, patiot, pergolat (rungot)
  • laiturit                                
  • portaat                              
  • aitatolpat, pylväät, kaiteet
  • alajuoksut
  • pengerrykset
  • sillat, ajosillat jne.