› Kestopuuteollisuus ry
› Ajankohtaista
› Yhteydenotto
suomeksiin english

Etusivu » Kyllästetty puu » Kestopuun laatu

Kestopuun laatu

   
Painekyllästyksen laatu

Painekyllästetyn kestopuun tuotannossa noudatetaan pohjoismaisia NTR-laatukriteereitä. Laatukriteerit edellyttävät, että kyllästysaine on tehokas ja turvallinen, pitoisuudeltaan riittävä ja että se imeytyy kyllästysprosessissa puun laholle alttiin pintapuukerroksen läpi. Kestopuun tuotanto on laadunvalvonnan alaista. Kestopuun laadunvalvonnasta vastaavat puolueetotomat laaduntarkastusyhteisöt Inspecta Sertifiointi Oy ja Finotrol Oy.

 

Luonnostaan lahonkestävään sydänpuuhun kyllästysaine tunkeutuu vain joidenkin millimetrien syvyydeltä. Sydänpuun osuus on 50-60% mäntytukin poikkipinta-alasta. Sydän- ja pintapuun määrä yksittäisissä lautakappaleissa riippuu siitä, mistä kohtaa mäntytukkia kyseinen lauta on sahattu. Tästä johtuen kyllästysainetunkeuman syyvyys ja kyllästeen määrä eri lautojen välillä vaihtelevat suuresti. Painekyllästetyn laudan katkaisupintaa tarkastelemalla ei voida arvioida kyllästyksen laatua.

 

Esteettinen laatu (puun ulkonäkö)

Kestopuutuotteiden valikoima on suuri ja niiden esteettinen laatu myymälöissä vaihtelee. Tuotteen metrihinta korreloi usein tuotteen ulkonäön kanssa. Kannattaa aina käydä paikan päällä myymälässä valitsemassa rakennustarpeet ja varmistumassa, että puu sopii myös ulkoisilta ominaisuuksiltaan suunnittelemaasi kohteeseen.

 

Paksut, leveät, ja vähäoksaiset kestopuutuotteet ovat erinomainen ratkaisu, kun halutaan toteuttaa näyttävä ja pitkäikäinen piharakenne. Vertaile tuotteita, ja pyydä myyjältä apua löytääksesi juuri tarkoitukseesi sopivat kestopuutuotteet.