› Kestopuuteollisuus ry
› Ajankohtaista
› Yhteydenotto
suomeksiin english

Etusivu » Ajankohtaista

Ajankohtaista

 

 

 

Terassinrakentajan 7 pahinta syntiä - vältä nämä kukkaroa ja hermoja rasittavat töppäykset terassiprojektissasi


30.04.2019

 

Puupatiolla katettu terassipiha on helppohoitoinen ja viihtyisä, kunhan välttää pahimmat rakentamisen sudenkuopat. Piharakentamista vuosia tarkkailleina, keräsimme havaintomme yhteen: Tässä siis ”7 pahinta terassinrakentamisen syntiä”. Lue ja välty terassikatastrofilta.

 

1. Lintsaa perustuksissa ja pohjatöissä

 

Ammattilaisen kommentit:

Terassihankkeen tylsimmät, näkymättömimmät ja aikaa vievimmät detaljit kannattaa hoitaa kunnolla. Niitä on jälkikäteen kallista tai jopa mahdotonta korjata. Varmista, että terassin alla maa viettää poispäin talon sokkelista ja johtaa sade- ja sulamisvedet poispäin talosta. Asenna terassin alle suodatinkangas estämään rikkaruohojen kasvua. Huolehdi perustusten routaeristyksestä, jos toiveenasi on, että terassi on samassa paikassa myös ensi keväänä.

 

Kuulostaako mystiseltä? Katso tästä täsmävinkit kestopuuterassin perustamiseen.

 

2. Rakenna liian pieni terassipatio

 

Ammattilaisen kommentit:

Ehdottomasti viheliäisin terassimoka on tehdä liian pieni terassi. Mieti etukäteen, miten terassia käytät ja mitä toimintoja sinne tulisi mahtua. Mikään ei harmita niin paljon kuin se, että terassi tuntuu heti valmistuttuaan liian pieneltä.

 

3. Terassialue pihan pimeimmässä ja varjoisimmassa kätkössä

 

Ammattilaisen kommentit:

Asian hyvä puoli on, että terassi ei todellakaan kulu käytössä. Tunne pihasi ja sen käyttäjät: Tarkkaile, mihin aurinko paistaa eri kellonaikoihin ja vakoile perheenjäseniesi pihankäyttötottumuksia tyyliin: ”Kas, Timppa juo aamukahvinsa mieluusti ulkona aamuauringossa”. Asemoi terassi sinne, missä se parhaiten palvelee teitä asukkaita.

 

 

 

4. Vuoraa koko piha terassilla. Raivaa tieltä puut, kivet ja pensaat.

 

Ammattilaisen kommentit:

Ammattilaiset viittaavat toteutukseen termillä ”tanssilava”. Tanssilavat ovat ei-kutsuvia, autioita tiloja, joissa ei kukaan halua tanssia, saati oleskella. Toteuta oleskelualue pihasi luonto huomioiden, tällöin terassi sopii kokonaisuuteen ja täydentää pihaa. Puut ja luonnonkivet ovat pihan aarteita. Laita terassi kiertämään niitä. Näin saat pihaasi kiinnostavaa monimuotoisuutta ja yksityiskohtia. Toteuta terassiin matala runkorakenne, jolla varmistat, ettei rakenne nouse liian korkealle maanpinnasta. Rakenna valtava terassi vain, mikäli sellainen tarvitaan.

 

Teetpä ison tai pienen terassin, huolehdi, että siitä tulee tukeva. Katso tästä ohjeet kestopuu terassin mitoittamiseen.

 

 

 

5. Jätä kunnon välit terassilautojen välille

 

 Ammattilaisen kommentit:

Terassi, jonka raoista tippuvat lusikat ja avaimet, koettelee takuuvarmasti hermoja. Kestopuinen terassilauta kutistuu leveyssuunnassa kesän aikana. Tällöin lautojen välit kasvavat itsestään. Kiinnitä siis laudat tiiviisti:  Sopiva lautojen väli on enintään 2-3 millimetriä. Jos joku ”tietäjä” tarjoaa välimitaksi timpurinkynää, torppaa aie heti alkuunsa. Timpurinkynä nyt vaan on liikaa.

   

 

6. Kyttää terassilautatarjouksia ja osta edullisinta terassilautaa. Säästä myös runkopuissa: Hanki kepeät runkopalkit asenna kantavia runkopalkkeja harvakseltaan.

 

Ammattilaisen kommentit:

Kestopuuterassi kestää käytössä jopa kolme vuosikymmentä. Jalan alla notkuva, ohutlautainen ja isoja oksanreikiä sisältävä tekele harmittaa yhtä kauan. Kyllä, hinta ja puutavaran ulkonäkö korreloivat. Älä käytä aikaa edullisimman tarjouksen metsästämiseen vaan osta laatua ja yritä tinkiä. Tiedäthän, että käyttämällä paksumpaa ja leveämpää kansilautaa, säästät kiinnikkeiden ja runkopuutavaran määrässä.

Katso tästä lähin puutavarakauppa.

 

7. Lykkää taas hanketta, koska kesä se on ensi vuonnakin

 

Ammattilaisen kommentit:
Terästäydy ja ryhdy toimeen! Pihapation rakentaminen ei ole rakettitiedettä. Ota käyttöön kestopuun ohjeet, lainaa anopilta työkalut ja pyydä naapurin Jyrki talkoisiin. Piha-alueen rakentaminen parantaa elämänlaatua ja monipuolistaa pihan käyttöä. Lisäksi se on taloudellisesti erittäin järkevää: Tutkimusten mukaan rakennettu ja siisti piha nostaa kiinteistön hintaa. Arvonnousu voi olla suurempi kuin rakentamiskustannukset, mikäli hanke toteutetaan hyvin.

 

 


Takaisin uutisiin