› Kestopuuteollisuus ry
› Ajankohtaista
› Yhteydenotto
suomeksiin english

Etusivu » Ajankohtaista

Ajankohtaista

 

 

 

Terassin rakentaminen mielessä? Katso vinkit mistä aloittaa!


06.04.2018

 

Kevät lähestyy hitaasti mutta varmasti. Lumien sulaessa ajatukset siirtyvät sisätiloista ulkosalle. Pihan kunnostaminen ja uudistaminen ovat monella mielessä, kun ulkona alkaa vihertää ja kevään juhlasesonki lähestyy. Vappu, koulujen päättäjäiset ja ylioppilasjuhlat halutaan usein viettää pihalla, jos vain sää sallii. Sitä varten tarvitaan katettuja terasseja, mukavia istumapaikkoja ja ihastuttavia istutuksia.

 

Tekemämme laajan kyselyn mukaan terassien lisäksi tulevana kesänä rakennetaan erityisen paljon myös kesäkeittiöitä ja piha-aitoja. Ruuanlaiton ja grillaamisen suosio sekä pieniin tontteihin liittyvä yksityisyyden tarve näkyvät selvästi saamissamme vastauksissa.

 

Mistä terassiprojekti kannattaa aloittaa? Aluksi on hyvä miettiä, mitä kalusteita ja toimintoja terassille olisi tarkoitus sijoittaa nyt ja tulevaisuudessa. Tämä auttaa suunnittelemaan terassista oikean kokoisen. Toimintojen ympärille tarvitaan tilaa, ja tietyt ratkaisut, esim. palju, saattaa edellyttää rakenteilta enemmän kantavuutta. Kannattaa myös tässä vaiheessa miettiä, tarvitaanko terassilla esim. sähköä grillausta, terassivalaisimia tai terassilämmittimiä varten. Tai ehkä juoksevaa vettä kesäkeittiön tarpeisiin? Sähköt ja vesiasiat on helppo toteuttaa siististi terassin rakennustöiden yhteydessä.

 

Terassin sijoittamista kannattaa myös puntaroida etukäteen. Pihan varjoisimmassa paikassa terassi jää usein vähälle käytölle. Haluavatko terassinkäyttäjät nauttia aamuauringosta vai onko tarkoitus istuskella ulkona myöhään iltapäivällä? Terassin sijoittelua miettiessä tulee myös muistaa, että rakennelman tulee olla vähintään viiden metrin päässä naapurin rajasta, ja ranta-alueilla vaaditaan yleensä vähintään 20 metrin etäisyys rantaviivasta.

 

Ennen rakennuspuuhiin ryhtymistä voi olla paikallaan selvittää rakennusluvan tarve, ettei tule yllätyksiä. Se tehdään ottamalla yhteyttä oman kunnan rakennusvalvontaan. Lupavaatimukset ovat kuntakohtaisia, joten täysin yleistettävää ohjeistusta ei voi antaa. Yleisellä tasolla voidaan kuitenkin sanoa, että pienehkö, matala patio ilman katosta, ei yleensä edellytä rakennuslupaa, vaan pelkkä ilmoitus rakennusvalvonnalle riittää. Toimenpideluvan / rakennusluvan tarve kannattaa aina selvittää suuremmille, reilusti maanpinnan yläpuolella oleville rakenteille sekä terasseille, joissa on esim. katos, lasitukset ym. Luvan käsittelyaika vaihtelee kunnittain. Lupaprosessi onkin syytä käynnistää pikaisesti, jos on aikeissa rakentaa ennen kesälomia.

 

Katettu terassi on Suomen oloissa erittäin suositeltava ratkaisu, sillä katos parantaa terassin käyttömahdollisuuksia. Voi siis olla järkevää jo luvanhakuvaiheessa valmistautua kattamaan ainakin jokin osa terassista. Lasittaminen puolestaan pidentää merkittävästi terassikautta, ja se tuo mahdollisuuksia käyttää terassia esim. lapsen nukuttamiseen tai vaikkapa rapujuhliin viileämmälläkin ilmalla. 

 

Selkeytä suunnitelmiasi ja toiveitasi tutustumalla ideakuviimme.

Tutustu myös Pinterest-sivuumme, johon olemme keränneet upeimmat terassi-ja pihaideat Suomesta ja maailmalta.

 

 


Takaisin uutisiin