› Kestopuuteollisuus ry
› Ajankohtaista
› Yhteydenotto
suomeksiin english

Etusivu » Ajankohtaista

Ajankohtaista

 

 

 

Pieni piha, iso ilo! Pienestä kaupunkipihasta jalostui upea urbaani keidas.


26.06.2020

Kohteen suunnittelija: Teemu Saukkonen, Saukkonen + Partners Oy

Paikka: Helsinki, Kalasatama

Kohde: Townhouse (toisiinsa kytketyt omakotitalot)

 

Urbaani terassipiha keskellä kaupunkia

Talo on yhden perheen 4-kerroksinen kaupunkipientalo Helsingin keskustan välittömässä läheisyydessä. Talon piha-alue on pikkuruinen, mutta parvekkeet ja kattoterassit antavat lisätilaa ulkona oleskeluun. Asunnosta löytyy 2 kattoterassia, parveke ja käytännöllinen pihaterassi alakerrassa keittiön jatkeena.

 

Säänkestävää kestopuuta vaativiin olosuhteisiin

Talo sijaitsee meren rannassa ja sääolosuhteet ovat vaativat. Terassialueet ovat kattamattomia, joten sekä seinäpinnat että vaakapinnat ovat jatkuvasti alttiina sateelle ja auringonpaahteelle. Tämän vuoksi haluttiin varmuudella säätä ja voimakasta kosteusrasitusta kestävä materiaali. Materiaaliksi valittiin kaikkiin pintoihin kotimainen kestopuu. Sekä aitapinnoissa että lattiapinnoissa haluttiin käyttää puuta tuomaan lämpöä. Puu ulkotilojen materiaalina tuo tasapainoa ja kiehtovaa kontrastia urbaaniin kokonaisuuteen.

 

 

Terassialueet toimivat sisätilojen jatkeena

Alakerran avokeittiöstä on suora näkymä terassipihalle. Suuret pariovet ovat avattavissa siten, että terassipiha on kuin osa keittiötä. Pihalle on tarkoitus hankkia ruokailuryhmä, jotta ruokailu ulkona on mahdollista aina kun sää sen sallii.

 

Terassipinta tehtiin ruskeasta 33x145mm kestopuulaudasta. Lauta on normaalia paksumpi, mikä tekee siitä tukevan ja miellyttävän jalan alla. Samalla materiaalilla verhoiltiin myös alaterassin seinät, jotka erottavat vierekkäiset pihat toisistaan. Ruskeaa lautapintaa raikastamaan jätettiin terassin molempiin reunoihin pieni kaistale valkoisia rantakiviä varten. Puu on lämmin ja miellyttävä materiaali jalan alla. Se on tärkeää, koska terassilla sipsutellaan usein ilman kenkiä.

 

 

Terassilankuilla näyttävä pinta kattoterasseille

Talon suuri kattoterassi avautuu etelään. Terassipintaan valittiin 195mm leveä kestopuulankku. Samasta lankusta toteutettiin myös suuret kukkalaatikot terassille ja muutama askelma valkoisen kivialueen keskelle. Kattoterassin korkeat betoniseinämät verhoiltiin kestopuisella suunnikasrimalla.

 

 

 

Betoniseen seinäpintaan kiinnitettiin muutama vaakasuuntainen koolauspuu, joihin rimat kiinnitettiin modernisti pystyyn. Rimojen väliin jätettiin n. yhden riman paksuinen väli. Rimoilla verhoillut seinämät ovat kaunis ja veistoksellinen elementti. Rimojen kiinnittäminen vei pitkän tovin, mutta se onnistui helposti yhden henkilön voimin. Samaa rimaa käytettiin terassikaiteen verhoilussa.

 

 

 

Toisella, pohjoisen puoleisella kattoterassilla on palju. Lattia verhoiltiin samalla lankulla kuin eteläisen puolen terassi. Kattoterassien väliin jäävät asunnon saunatilat.

 

 

Säälle alttiit puupinnat vaativat säännöllistä pintakäsittelyä siveltävällä ja sävytetyllä puunsuoja-aineella tai puuöljyllä, mikäli alkuperäistä väriä halutaan ylläpitää. Kaikkien puupintojen halutaan tässä kohteessa antaa harmaantua. Pinnat, jotka altistuvat sateelle ja auringolle harmaantuvat itsestään 1-2 vuodessa. Harmaantumisprosessia nopeuttamaan perhe aikoo käyttää piiteknologiaan perustuvia pintakäsittelyaineita, jotka tarjoavat puun pinnalle myös suojaa. Pian terassi saakin pintaansa arvokkaan harmaan sävyn.

 


Takaisin uutisiin