› Kestopuuteollisuus ry
› Ajankohtaista
› Yhteydenotto
suomeksiin english

Etusivu » Ajankohtaista

Ajankohtaista

 

 

 

Onko terassisi jo nähnyt parhaat päivänsä? Näin elvytät terassisi helposti ja edullisesti!


15.05.2020

 

Huolella rakennettu ja hartaudella huollettu kestopuuterassi kestää käytössä pitkään. Puupinnan käyttömukavuus säilyy, kun terassilaudat muistaa pestä ja pintakäsitellä puuöljyllä säännöllisesti. Joskus huoltotoimenpiteet kuitenkin unohtuvat. Vuosien kuluessa huoltamaton lautapinta nukkaantuu ja tikkuuntuu.

 

Kestopuu harmaantuu ulkona auringonvalon vaikutuksesta kuten muutkin puumateriaalit. Mikäli terassilaudan alkuperäistä väriä halutaan ylläpitää, säännöllinen pintakäsittely on tarpeen. Pintakäsittelystä on muutakin hyötyä: se elävöittää kestopuun pintaa, vähentää halkeilua ja helpottaa puun puhtaanapitoa.

 

Kaikki terassipinnat vaativat pesua

Monesti terassimateriaaleja mainostetaan huoltovapaina. Täysin huoltovapaata terassimateriaalia ei ole olemassa, vaan kaikki rakennetut pinnat vaativat ajoittaista pesua.

Tee näin: Huolellinen pesu riittää monesti raikastamaan tummuneen lautapinnan, vaikka edellisestä huoltokerrasta olisi vierähtänyt pidempikin tovi. Pesua tehostamaan voit käyttää mietoa pesuainetta tai rakennustarvikeliikkeestä saatavaa terassipesuainetta. Painepesurin terassipesuri -lisälaite on näppärä apu puhdistuksessa. 

 

Puhdistuksen jälkeen terassipinnan tulee antaa rauhassa kuivua päivän tai pari ennen pintakäsittelyä. Tässä vaiheessa on oiva hetki tarkastaa lautojen, ja terassikaiteiden kiinnikkeet ja nakutella lautapinnasta nousseet naulat paikalleen.

 

 

Terassilautojen pintakäsittely 

Pintakäsittelyn voi tehdä, kun lämpötila pysyy ympäri vuorokauden vähintään +6 asteessa. Pilvipouta on hyvä ilma pintakäsittelylle, suorassa auringonpaahteessa pintakäsittelyaineet kuivuvat liian nopeasti. Terassipinnan tulee olla puhdas siitepölystä ja täysin kuiva. Kostean pinnan käsittely voi johtaa laikukkaaseen lopputulokseen.

 

Tee näin: Laudat kannattaa käsitellä pienissä erissä, korkeintaan muutama lauta kerrallaan. Suoja-aine levitetään aina puunsyiden suuntaisesti. Terassipinnan käsittelyyn puuöljyt ja kuultavat puunsuojat.

 

Suoja-ainetta kannattaa annostella maltillisesti: Ohut kerros suoja-ainetta riittää, ylenpalttinen annostelu johtaa maalin hilseilemiseen. Ylimääräinen, imeytymätön öljy on syytä pyyhkiä nukkaamattomalla rievulla pois.

 

kestopuu-ruskea painekyllastetty terassilauta 28x95 ura

 

Näin teet terassin keväthuollon, katso videolta mallisuoritus:

 

Uudista pinttynyt terassi tummalla värillä 

Pinttynyttä terassipintaa ei välttämättä saa täysin puhtaaksi. Toisinaan puhdistus paljastaa armottomasti oksaisen lautapinnan. Tällöin aisiaan voi ottaa toisen lähestymistaktiikan:

Tumman harmaat ja mustaksi sävytetyt terassiöljyt peittävät tehokkaasti epäsiistin lautapinnan. Sopivia öljymerkkejä on useita, ihania sävyvaihtoehtoja vieläkin enemmän.

 

Tee näin: Sekoita sävytetyt tuotteet huolellisesti ja noudata käsittelyssä maalivalmistajn ohjeita. Kokeile sävyä aluksi huomaamattomaan paikkaan. Mikäli tavoittelet peittävää lopputulosta, varaudu käsittelemään pinta useampaan kertaan. 

 

 

Tummaksi öljytty terassi on modernia ja näyttävää tyyliä arvostavan valinta. Ennen värin valintaa on hyvä huomata, että mitä tummempi pinta, sitä enemmän se kuumenee auringossa. Ota myös huomioon, että tummassa pinnassa vaalea lika, esim. siitepöly, näkyy paremmin. 

 

 

Hyödynnä vanha terassirunko

Vaikka terassin kansilaudat ovat käyttöikänsä päässä, saattaa terassirunko olla yhä edelleen hyvässä kunnossa. Rungot tehdään turvallisuussyistä lähes aina A-luokan kestopuusta, jonka käyttöikä on (kosteusrasitteesta riippuen) 20-30 vuotta. Vanhan, hyväkuntoisen rungon hyödyntäminen on sekä taloudellisesti että ekologisesti järkevää. Pitkäikäisten puutuotteiden käyttö, niiden huoltaminen ja loppuun käyttäminen ovat luonnon kannalta paras ratkaisu.

 

Tee näin: Pura vanha terassikansi ja toimita kyllästetyt laudat lähimpään kunnalliseen kyllästetyn puun keräyspisteeseen. Tarkasta terassirungon sekä siinä käytettyjen kiinnikkeiden kunto. Korvaa heikenneet kiinnikkeet uusiin, ruostumattomiin kiinnikkeisiin. Lisää tarvittaessa vanhaan runkoon tukipuita ja perustuksia terassia tukevoittamaan. 

 

 

Korvaa kärsineet kansilaudat uusilla

Pahasti tikkuuntuneet terassilaudat kannattaa korvata uusilla. Uudet kansilaudat kannattaa päivittää tässä yhteydessä leveämmiksi ja paksummiksi. Eron huomaa käyttömukavuudessa sekä näyttävyydessä.

 

Tee näin: Olethan tarkkana uusien lautojen kiinnityksen kanssa: Lautojen väli on syytä pitää pienenä, 2-3 mm väli on maksimi. Kestopuu kuivuu kesän aikana ja lautojen välit kasvavat itsestään. Mikäli laudat ovat leveitä, voi ne kiinnittää lähes kiinni toisiinsa. 

 

 

Terassin kansilaudoiksi on tarjolla eri tavoin uritettuja kestopuu terassilautoja sekä leveitä ja kapeita lautavaihtoehtoja. Saatavilla on myös valmiiksi harmaaksi öljyttyjä terassilautoja. Voimakkaasti kasvava trendi on leveiden ja paksujen kansilautojen käyttö. Massiivisilla terassilankuilla saa aikaan todella näyttävän lopputuloksen.
Lue vinkkimme terassilaudan valintaan.

 


Takaisin uutisiin