› Kestopuuteollisuus ry
› Ajankohtaista
› Yhteydenotto
suomeksiin english

Etusivu » Ajankohtaista

Ajankohtaista

 

 

 

Mietitkö sinäkin kuumeisesti sopivaa terassimateriaalia? Lue vinkit täydellisen terassilaudan valintaan.


08.05.2020

 

Moni miettii parhaillaan terassin rakentamista ja puntaroi valintaansa eri materiaalien välillä. Useimmat suomalaiset valitsevat terassinsa puun. Materiaalina puu sopii monenlaiseen ympäristöön, kaupunkipihaan ja maalle. Puulla on lisäksi lukuisia hyviä ominaisuuksia: Puu on lämmin jalan alla, muttei toisaalta kuumene auringonpaisteessa. Se on myös edullista, ja siitä on helppo rakentaa itse perustyökaluilla. Ympäristön kannalta läheltä saatavat pitkäikäiset puutuotteet, kuten kestopuu, ovat vastuullisia rakennusmateriaaleja.

 

Terassirungot tehdään kestämään 

Terassien rungot rakennetaan lähes aina painekyllästetystä kestopuusta. Kestopuulankut (NTR/A-luokka) ovat turvallinen ratkaisu terassirunkoihin ja muihin kantaviin rakenteisiin, joilta edellytetään pitkää käyttöikää ja hyvää henkilöturvallisuutta. 

 

 

Terassin kansilaudan valinta puolestaan, voi vaatia pientä pohdintaa. Ottaisiko vihreää, ruskeaa, leveää vai kapeaa terassilautaa? Uralla vai ilman? Terassilaudan väri ja uramalli ovat makuasioita, mutta puutavaran laadusta ja käyttöiästä ei kannata tinkiä: Paksut, leveät ja vähäoksaiset kestopuulaudat ovat näyttävä ja ennen kaikkea pitkäikäinen ratkaisu.

 

Lue minkä upean materiaalin suosikkiblogi Valkoisen Harmajan Suvi valitsi mökilleen. Kurkkaa myös hyvät vinkit ja havainnollistavat kuvat rakennusprojektista.

 

Kestopuun värivaihtoehdot

Kyllästettyä puuta valmistetaan vihreänä ja ruskeana. Tämän lisäksi terassilaudoista on nykyään saatavilla myös pintakäsiteltyjä tuotteita, esim. harmaata kestopuuta. Harmaa kestopuu on pinnaltaan karhennettu ja harmaalla puuöljyllä pintakäsitelty terassilauta.

 

 

Uutena tuotteena on tullut markkinoille harmaa, kuumaöljykäsitelty kestopuu Cello. Lue tuotteesta lisää täältä.

 

Kuvassa terassilauta kestopuu Cello 28x145mm

 

Suomalaiset suosivat ruskeaa kestopuuta

Värimieltymyksissä ja rakentamiskulttuurissa on yllättäviä eroja. Suomessa suositaan ruskeita terassituotteita. Ruskea kestopuu tuli markkinoille kymmenisen vuotta sitten, ja suomalaiset ottivat sen heti suosikikseen. Naapurimaa Ruotsissa, sen sijaan, terasseissa käytetään lähinnä vihreää kestopuuta. 

 

Kuten muutkin puumateriaalit, ruskea kestopuu vaalenee nopeasti auringon vaikutuksesta. Mikäli ruskeaa väriä halutaan ylläpitää, tulee lautapinta käsitellä säännöllisesti sävytetyllä puuöljyllä tai muulla sopivalla puunsuoja-aineella.

 

Kuvassa kestopuulankku, leveys 195mm

 

Kuvassa vihreä terassilauta kestopuu 28x145mm uritettuna

 

Kestopuuta vai harmaantuvaa lehtikuusta

Monen terassinrakentajan toiveena on, että terassi harmaantuisi luonnollisesti. Erityisesti saaristossa ja kallioisessa ympäristössä tavoitteena on usein terassin "maastouttaminen" osaksi ympäristöä.

 

Harmaantumista haikailevat hankkivat usein terassilleen siperianlehtikuusta, jonka harmaantumisomisnaisuudet tunnetaan. Tuhansia kilometrejä matkanneen lehtikuusilaudan voi kuitenkin korvata kotimaisella vaihtoehdolla: Vihreä kestopuu harmaantuu auringossa nopeasti ja kauniisti. Auringon UV- säteily ja säärasitus harmaannuttavat puuta. Ensimmäisen kesän aikana kestopuun alkuperäinen vihertävä sävy haalistuu merkittävästi. Aurinkoisessa paikassa kestopuu harmaantuu kahdessa kesässä.

 

Kuvassa harmaantunut, alkuperäiseltä sävyltään vihreä terassilauta 28x95mm 

 

Kestopuun uramalleja on useita

Vihreä ja ruskeaa kestopuuta on saatavilla sileäpintaisena ja uritettuna.

Uramalleja on useita, ja valikoima riippuu jälleenmyyjästä. Puun urapuoli (sydänpuu) on tarkoitus asentaa ylöspäin. Urat ovat lähinnä esteettinen ratkaisu, puun käyttöominaisuuksiin urilla ei ole merkittävää vaikutusta. Uritettu terassipinta voi vaatia hiukan enemmän puhtaanapitoa, jotta urat saa pidettyä puhtaana.

 

Uritetut tuotteet sopivat erityisen hyvin pienehköihin pintoihin, esimerkiksi kuisteihin, portaisiin, pihan kulkuväyliin ja laitureihin. Erilaisia uramalleja on useita, ja niiden saatavuus vaihtelee jälleenmyyjittäin. Esimerkkejä uramalleista löydät tästä.

 

 

Ruskea 3-urainen kestopuu on ollut suomalaisten kestosuosikki jo vuosia. 3-uraista terassilautaa saa leveyksissä 95mm, 120mm ja 145mm. Erityisen kauniisti urat asettuvat 120mm leveän laudan pintaan (kuva alla).

 

 

Sileäpintaisista terassilaudoista syntyy rauhallinen ja klassisen tyylikäs terassipinta. Leveiden ja sileäpintaisten terassilautojen sekä terassilankkujen käyttö pihan oleskelualueilla on ollut viime vuosina selvässä kasvussa.

 

Tukeva lankku on erittäin miellyttävä käytössä. Leveät lankut kannattaa asentaa terassikanteen hyvin lähekkäin: Sopiva lankkujen väli on enintään 2 mm. Lankkujen kuivuessa niiden välit kasvavat itsestään.

 

Kuvan terassilla on käytetty 195mm leveää ruskea kestopuulankkua. Seinärimoitus on toteutettu ruskealla kestopuisella 28x68mm suunnikasrimalla.

 

 

Lue lisää: Terassinrakentajan 7 pahinta mokaa, lue ja välty terassikatastrofilta!

 


Takaisin uutisiin