› Kestopuuteollisuus ry
› Yhteydenotto
suomeksiin english

Etusivu » Kyllästetty puu » Kestopuun laatu

Kestopuun laatu

   
Painekyllästyksen laatu

Painekyllästetyn kestopuun tuotannossa noudatetaan pohjoismaisia NTR-laatukriteereitä. Laatukriteerit edellyttävät, että kyllästysaine on tehokas ja turvallinen, pitoisuudeltaan riittävä ja että se imeytyy kyllästysprosessissa puun laholle alttiin pintapuukerroksen läpi. Kestopuun tuotanto on laadunvalvonnan alaista. Kestopuun laadunvalvonnasta vastaavat puolueetotomat laaduntarkastusyhteisöt Inspecta Sertifiointi Oy ja Finotrol Oy.

 

Luonnostaan lahonkestävään sydänpuuhun kyllästysaine tunkeutuu vain joidenkin millimetrien syvyydeltä. Sydänpuun osuus on 50-60% mäntytukin poikkipinta-alasta. Sydän- ja pintapuun määrä yksittäisissä lautakappaleissa riippuu siitä, mistä kohtaa mäntytukkia kyseinen lauta on sahattu. Tästä johtuen kyllästysainetunkeuman syyvyys ja kyllästeen määrä eri lautojen välillä vaihtelevat suuresti. Painekyllästetyn laudan katkaisupintaa tarkastelemalla ei voida arvioida kyllästyksen laatua.

 

Esteettinen laatu (puun ulkonäkö)

Puu on luonnontuote: siinä on oksankohtia, koloja ja se kosteuselää. Kaikki kestopuu ei ole tarkoitettu näkyviin pintoihin. Tämän vuoksi kannattaa aina käydä paikan päällä myymälässä valitsemassa ja varmistumassa, että puu sopii myös ulkoisilta ominaisuuksiltaan suunnittelemaasi kohteeseen.

 

Muistathan, että kestopuisen piharakenteen käyttöikä on 20-30 vuotta. Oksainen, ohut, joskin metrihinnaltaan edullinen tarjouslauta harmittaa takuulla vuodesta toiseen. Hiukan paksumman, jalan alla jämerän, pinnaltaan kauniin kestopuun valitsemisesta kiität itseäsi jälkikäteen.